Topul sectoarelor în care angajaţii au ”chiulit” de la muncă între Crăciun şi Revelion: 9 din 10 angajaţi din firme de consultanţă au făcut ”punte” între zilele dintre Crăciun şi Revelion

Autor: Ramona Cornea Postat la 03 ianuarie 2022 58 afişări

Topul sectoarelor în care angajaţii au ”chiulit” de la muncă între Crăciun şi Revelion: 9 din 10 angajaţi din firme de consultanţă au făcut ”punte” între zilele dintre Crăciun şi Revelion

Consultanţa, agricultura, industria producătoare de bunuri, administraţia locală şi comerţul sunt sectoarele în care mai bine de jumătate dintre angajaţii români şi-au luat concediu între Crăciun şi Revelion, arată o analiză a Creasoft, producător român de software care oferă soluţii de pontaj şi aplicaţii pentru departamentele de resurse umane. 

”Vârful de activitate în companiile de consultanţă este aprilie-mai, de aceea, în perioada sărbătorilor de iarnă, activitatea din aceste companii este mai redusă şi aşa se explică cererile numeroase de concediu. Dincolo de sectorul bugetar, unde aşa-numitele ”punţi” sunt încurajate şi prin măsuri legislative, şi comportamentul angajaţilor români din privat începe să se modifice. Am observat că angajatorii sunt mai îngăduitori cu angajaţii care îşi iau liber pentru a lipi weekend-urile de sărbătorile legale care cad în timpul săptămânii, de exemplu, iar adesea nu le mai cer oamenilor să îşi sacrifice din zilele de concediu legale pentru aceste mini-vacanţe”, spune Adrian Dinu, fondatorul Creasoft.

Astfel, 88% dintre angajaţii companiilor de consultanţă au făcut ”punte” între Crăciun şi Revelion şi şi-au depus cererile de concediu prin intermediul aplicaţiei dezvoltate de Creasoft. În agricultură, 73% dintre angajaţi şi-au luat concediu în ultima săptămână, iar în industria producătoare de bunuri procentul a fost de 64%. În primării şi în administraţia publică, unu din doi funcţionari (51%) şi-a luat, legal, concediu între Crăciun şi Revelion.

La polul opus, în topul sectoarelor cu cei mai puţini angajaţi care şi-au luat concediu între sărbătorile de iarnă se află agenţiile de colectare debite şi oficiile de raportare a creditului, unde numai 22% dintre angajaţi şi-au luat concediu în perioada 27-31 decembrie, industria alimentară şi restaurante (23%), ndustria textilă (35%) şi IT (39%).

În perioada sărbătorilor de iarnă, zilele libere pentru angajaţi reglementate ca sărbători legale sunt 25 şi 26 decembrie – Crăciunul şi 1 şi 2 ianuarie -  Anul Nou.

În ceea ce priveşte angajaţii care au lucrat de la distanţă în această perioadă, cum este sectorul IT (unde unu din doi angajaţi a lucrat între Crăciun şi Revelion), timpul mediu de lucru a fost de 5 ore, în scădere faţă de o perioadă obişnuită, când aceştia lucrau, în medie, câte 6 ore pe zi.

Analiza Creasoft a fost realizată în perioada 27- 31 decembrie 2021 pe un eşantion de 100 de companii-cliente care au între 20 şi 2.000 de angajaţi, din 15 sectoare de activitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
craciun,
revelion,
consultanta,
firme

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.