Topul celor mai mari şi celor mai mici salarii din economie: IT-iştii câştigă cel mai bine

Autor: Ramona Cornea Postat la 12 august 2021 307 afişări

Salariul lunar mediu net pe economie a ajuns la circa 3.540 de lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 1,5% faţă de luna precedentă şi cu 7,4% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Topul celor mai mari şi celor mai mici salarii din economie: IT-iştii câştigă cel mai bine

„ IT-ul şi industria petrolieră sunt sectoare care conduc statisticile salariale de multă vreme. (...) În HoReCa, salariile sunt mici, dar se cunoaşte faptul că industria funcţionează mai ales pe baza câştigurilor nefiscalizate – a bacşişului. Aici, aparent, nici angajatorii şi nici salariaţii nu presează ca situaţia să se schimbe.“

Salariul lunar mediu net pe economie a ajuns la circa 3.540 de lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 1,5% faţă de luna precedentă şi cu 7,4% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Vorbim despre «câştig» şi nu despre «salariu», întrucât aceste cifre includ şi oferirea de bonusuri şi alte prime ocazionale. Creşterile salariale estimate pentru acest an erau moderate, de circa 5%-7%, dar sunt şi câteva industrii  care au oferit creşteri salariale peste medie. Printre domeniile care angajează mulţi salariaţi şi deci, care pot influ­enţa statisticile, notăm teleco­mu­nicaţiile, industria petrolieră, industria prelucrătoare (mai ales auto şi componente), dar şi industria farmaceutică“, explică această creştere Raluca Pârvu, business mana­ger la BPI Group, companie de consul­tanţă în management şi resurse umane.

Cele mai mari salarii nete din economie au fost cele din sectorul IT în iunie 2021, de circa 8.400 de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi lună din anul 2020, după cum arată statisticile INS. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine plătiţi angajaţi au fost cei din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu o medie a salariului net de peste 7.500 de lei în iunie, în creştere cu 15% faţă de iunie 2020. Podiumul celor mai mari salarii a fost completat de angajaţii din sectorul de activităţi de editare, cu aproape 7.000 de lei.

”IT-ul şi industria petrolieră sunt sectoare care conduc statisticile salariale de multă vreme, nu este nicio surpriză aici. Activităţile de editare includ companii din publicitate, media, dar şi editarea jocurilor video, dar în ansamblu acest sector economic are un impact mic asupra cifrelor. Există deci o componentă de continuitate în sume absolute – câştigau mai bine şi continuă să o facă. Dacă facem şi comparaţia cu diferenţa dintre media naţională şi aceste industrii trebuie să luăm în considerare şi faptul că discutăm cu industrii cu grad înalt de calificare profesională”, crede Raluca Pârvu.

La polul opus, cel mai puţin au câştigat angajaţii din industria de hoteluri şi restaurante – mai puţin de 2.000 de lei net în iunie 2021, în creştere cu 9% faţă de aceeaşi lună din 2020, urmaţi de cei din fabricile de îmbrăcăminte, cu puţin peste 2.000 de lei net, cu 8% mai mult faţă de iunie 2020, şi de cei din alte activităţi de servicii, cu un salariu mediu net de circa 2.300 lei, în creştere cu 6% faţă de iunie 2020.

„Practicile dintr-o industrie nu se schimbă de pe o zi pe alta, nici pandemia nu a schimbat modul de lucru. În HoReCa, salariile sunt mici, dar se cunoaşte faptul că industria funcţionează mai ales pe bază câştigurilor nefiscalizate – a bacşişului. Aici, aparent, nici angajatorii şi nici salariaţii nu presează ca situaţia să se schimbe. Industria textilă însă, este de mulţi ani în suferinţă, plăteşte prost, nu reuşeşte să fidelizeze salariaţii nici măcar în zonele slab dezvoltate economic. Oferă însă o pâine pentru mulţi salariaţi, mai ales femei, muncitoare necalificate”, a concluzionat Pârvu.

Despre creşterea salariilor din luna iunie 2021 în majoritatea activităţilor din sectorul economic, INS spune că se datorează acor­dării de prime ocazionale. De asemenea, creş­terile câştigului salarial mediu net s-au da­torat realizărilor de producţie ori înca­sărilor mai mari, reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salarii,
crestere,
economie,
industrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.