Topul celor mai în vârstă fotbalişti din istorie. Mexicanul Salvador Reyes a jucat la 71 de ani

Autor: Rafael Hekman Postat la 18 martie 2021 57 afişări

Cel mai bătrân jucător de fotbal înregistrat vreodată pe foaia de joc a unui meci oficial a avut vârsta de 71 de ani, conform unui top al celor mai în vârstă fotbalişti care au evoluat vreodată, alcătuit de Federaţia Internaţională de Istorie şi Statistică a Fotbalului (IFFHS).

Topul celor mai în vârstă fotbalişti din istorie. Mexicanul Salvador Reyes a jucat la 71 de ani

Clasamentul mondial al celor mai în vârstă fotbalişti din toate timpurile a fost dat publicităţii de IFFHS.

Topul cuprinde fotbalişti cu vârsta de peste 45 de ani care au participat la meciuri oficiale. Au fost luaţi în considerare doar jucătorii din cele mai puternice 100 de

campionate naţionale. Fac excepţie de la această restricţionare acei jucători ai căror ţări de origine nu se încadrează în primele 100 de campionate ale lumii, dar care au evoluat în jocuri internaţionale.

O altă condiţie ca un jucător să fi fost inclus în clasament este aceea ca acesta să fi fost cu adevărat activ în ziua meciului. Aceasta înseamnă că, dacă un jucător şi-a încheiat cariera şi a participat la un joc câţiva ani mai târziu, doar pentru divertisment, ca o formă de respect sau doar formal, el nu este trecut în clasament.

Cu toate acestea, IFFHS a alcătuit şi un clasament general, care cuprinde şi cazurile mai interesante.

De exemplu, clasamentul oficial nu îl cuprinde pe mexicanul Salvador Reyes care în 2008 a stat în teren, în mod simbolic, 50 de secunde, în jocul din campionatul primei divizii mexicane, la vârsta de 71 de ani, ca parte a unui tribut organizat de clubul Chivas Guadalajara în onoarea sa, în partida cu Puma UNAM.

În mod similar, preşedintele liberian George Weah, care a apărut pe neaşteptate în meciul amical cu Nigeria, în 2018, la vârsta de 51 de ani, la mulţi ani după terminarea carierei, este, de asemenea, în afara clasamentului.

O altă apariţie nonconformistă îl are în primplan pe Harry Lowe, antrenorul din 1935 a lui Real Sociedad, club care la acel moment purta denumirea de „Donostia”. Real Sociedad s-a prezentat la un meci cu Valencia cu doar 11 jucători. Dintre aceştia, unul s-a accidentat chiar înainte de meci, aşa că Lowe, în vârstă de 48 de ani, s-a alăturat din nevoie echipei, care a pierdut cu 1-7. Lowe a ieşit în evidenţă cu pasa pentru singurul gol al echipei basce.

Clasamentul oficial a fost condus din 1965 de celebrul Stanley Matthews, fost jucător al lui Stoke City, care a jucat ultimul său joc în prima ligă engleză la 5 zile după ce sărbătorise vârsta de 50 de ani.

Matthews a deţinut recordul mondial timp de 53 de ani, până la 6 iunie 2018, când japonezul Kazuyosi Miura a evoluat în meciul din Cupa Împăratului dintre Yokohama FC şi Kamatamare Sanuki, încheiat cu 2-0, la vârsta de 51 de ani şi 100 de zile.

Apoi, Miura a mai jucat pentru Yokohama de câteva ori, ducând recordul mondial la vârsta de 54 de ani şi 12 zile. El este încă un jucător activ, astfel că recordul său poate fi încă îmbunătăţit, ultima sa apariţie într-un meci de campionat fiind anul acesta, pe data de 10 martie.

În acest moment, clasamentul oficial conţine 16 nume de jucători care au evoluat peste vârsta de 45 de ani. 7 dintre aceştia sunt jucători din ţări mici, din zona Caraibe, care au evoluat la echipele lor naţionale, folosirea acestor jucători de peste 45 de ani la nivel internaţional fiind o practică obişnuită pentru această regiune.

Următorul jucător care are şanse reale să intre în clasament este Georgi Petkov, al doilea portar al Slaviei Sofia, care tocmai a împlinit 45 de ani pe 14 martie, o eventuală evoluţie a sa putându-l propulsa ca al 17-lea fotbalist din acest inedit top.

Kazuyoshi Miura Japonia 54 ani şi 12 zile

Stanley Matthews Anglia 50 de ani şi 5 zile

Billy Meredith Ţara Galilor 49 de ani şi 245 de zile

Dady Aristide Turks & Caicos 48 de ani şi 129 de zile

Antony de Ávila Columbia 46 de ani şi 315 zile

McDonald Taylor Sr. Insulele Virgine Americane 46 de ani şi 217 zile

Essam El Hadary Egipt 46 de ani şi 38 de zile

Kenny Dyer Montserrat 46 de ani şi 33 de zile

Wilhelm Hahnemann Austria 45 de ani şi 358 de zile

Christopher Bryan Turks & Caicos 45 de ani şi 293 de zile

Desire Butler Insulele Virgine Britanice 45 de ani şi 248 de zile

Kim Byung-ji Coreea de Sud 45 de ani şi 189 de zile

James Slattery Turks & Caicos 45 de ani şi 150 de zile

Euclid Bertrand Dominica 45 de ani şi 118 zile

César Cueto Peru 45 de ani şi 79 de zile

Masashi Nakayama Japonia 45 de ani şi 62 de zile

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fotbalişti,
vârstă,
top

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.