Toni Greblă este noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. În timpul dezbaterilor, senatorul USR Radu Mihail a declarat că „PSD se pregăteşte să captureze cea mai importantă instituţie pentru alegerile pentru democraţia din România, cu mâna PNL”

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 28 martie 2023 63 afişări

Toni Greblă este noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. În timpul dezbaterilor, senatorul USR Radu Mihail a declarat că „PSD se pregăteşte să captureze cea mai importantă instituţie pentru alegerile pentru democraţia din România, cu mâna PNL”

Toni Greblă, susţinut de  PSD, UDMR şi minorităţi naţionale, a fost votat de plenul reunit al Parlamentului în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru un mandat de opt ani.

Toni Greblă a primit 251 de voturi favorabile şi 110 „contra”.

În timpul dezbaterilor, senatorul USR Radu Mihail a declarat că „PSD se pregăteşte să captureze cea mai importantă instituţie pentru alegerile pentru democraţia din România, cu mâna PNL”.

„Încă o dată, pentru a nu ştiu câta oară, PNL ne arată şi arată românilor că nu este decât un accesoriu insignifiant la PSD. PNL este brelocul PSD, pentru că se pregăteşte să dea un vot, astăzi, unui politruc PSD”, a spus Mihail.

La rândul său, Ludovic Orban, liderul Forţa Dreptei, a criticat AEP că nu organizează alegeri în localităţile care nu mai au primari.

„Mă adresez în special celor care mi-au fost colegi şi care au fost alături de mine în campanie, spunând de dimineaţă până seară: Votaşi PNL! Scăpaţi de PSD! În România, avem de-a face cu un stat capturat aproape în integralitate de reprezentanţii PSD, de la Curtea Constituţională, la Curtea de Conturi, de la Consiliul Legislativ, condus de fostul coleg PSD care măcelărea Codurile Penale, legile Justiţiei (..) până la Avocatul Poporului, de la ANRE până la ANCOM”, a spus Orban.

În cursa pentru postul de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente au intrat Toni Greblă, propunerea PSD, UDMR şi minorităţi naţionale, Cristian Preda din partea USR şi Iulia Andreea Băbeanu, din partea AUR.

Conducerea Parlamentului a decis, pe 7 martie, reluarea procedurii privind alegerea preşedintelui AEP.

Marcel Ciolacu spunea, chestionat dacă social-democraţii îl mai susţin pe Toni Greblă pentru conducerea acestei instituţii, Ciolacu a replicat: „Toni Greblă a fost audiat în Parlament, a fost trecut, este pe lista de vot. Nu pot să iau un drept al cuiva”.

USR l-a propus, pe 15 martie, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pe Cristian Preda, profesor de ştiinţă politică şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

”PSD şi PNL îşi împart România ca pe o pradă, zi de zi. În cazul AEP, sub presiunea opiniei publice şi a USR, au făcut un pas înapoi şi fostul secretar general al Guvernului Dăncilă nu a fost instalat la conducerea acestei instituţii atât de importante. Fac un apel la toate forţele democratice din Parlament, care înţeleg importanţa acestei instituţii şi a unor alegeri asupra cărora să nu planeze niciun fel de suspiciune, să-l susţină pe Cristian Preda pentru funcţia de preşedinte al AEP”, spunea Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, conform unui comunicat de presă al partidului.

Convocate din nou, comisiile parlamentare juridice i-au avizat favorabil pentru această funcţie pe Toni Greblă, din partea PSD, Iulia Andreea Băbeanu, propunerea AUR şi pe Cristian Preda, propus de USR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greblă,
aep,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.