"To do list" pentru Schengen

Postat la 21 octombrie 2012 27 afişări

Până la 26 octombrie, şefii instituţiilor din sistemul judiciar şi MAE trebuie să dea răspuns unui număr de 21 de întrebări trimise de CE în perspectiva următorului raport de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, de care depinde aderarea României la Schengen şi care va fi pregătit de o misiune de monitorizare ce vine la Bucureşti la 7 noiembrie.

Între acestea se numără informaţii despre amânarea intrării în vigoare a Codului Penal, de Procedură Penală şi de Procedură Civilă şi noul conţinut al codurilor penale. CE cere, de asemenea, ministrului justiţiei, Mona Pivniceru, informaţii despre dosarele de mare corupţie aflate în curs de judecată, inclusiv cel al lui Adrian Năstase, dar şi despre anchetarea fraudelor la referendumul din iulie, precum şi despre parlamentarii declaraţi incompatibili de ANI şi soarta lor în Parlament.

Demersul CE vine în paralel cu îndemnurile adresate de şeful CE, Jose Durao Barroso, premierului Ponta ca numirea succesorilor lui Kovesi şi Morar la Parchetul ICCJ, respectiv DNA să se facă " într-o manieră obiectivă şi independentă", ţinând seama de apropierea termenului când vor fi selectaţi noii şefi ai acestor instituţii.

La 15 octombrie a expirat termenul pentru depunerea proiectelor privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de procuror general al României şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ministerul Justiţiei a informat în această săptămână că toţi candidaţii şi-au depus proiectele de management şi urmează să fie intervievaţi între 23 şi 25 octombrie. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul ministerului şi se vor publica pe pagina internet a acestuia, la data de 1 noiembrie.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima şi Stoica s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA. Pentru şefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă, Codruţa Kovesi, detaşată la Ministerul Afacerilor de Externe, Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/to-do-list-pentru-schengen-10247367
10247367
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.