Timoşenko: Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci şi Statelor Unite şi Marii Britanii

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 03 martie 2014 1148 afişări

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a afirmat, într-un mesaj către ucraineni, că, "ocupând" Crimeea, Rusia a declarat război nu doar Ucrainei, ci şi SUA şi Marii Britanii, ţări garante ale suveranităţii statului ucrainean.

"Vladimir Putin înţelege bine că, declarându-ne război, el a declarat război inclusiv ţărilor garante ale securităţii noastre, respectiv SUA şi Marea Britanie", a declarat Iulia Timoşenko, într-o înregistrare video postată pe site-ul său.

Rusia, SUA şi Marea Britanie s-au angajat în 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, să acorde garanţii privind securitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în schimbul renunţării la arsenalul nucleare de către Kiev.

"Eu nu cred că Rusia va depăşi această linie roşie. Dacă o va face, va pierde", a subliniat Iulia Timoşenko.

Ea a adăugat că ''agresiunea rusă" ar fi fost imposibilă dacă Ucraina ar fi aderat la NATO.

Unul din liderii "revoluţiei portocalii" prooccidentale din 2004, Iulia Timoşenko, condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, a fost eliberată după demiterea, la 22 februarie, a preşedintelui Viktor Ianukovici, adversarul său în alegerile prezidenţiale din 2010.

Iulia Timoşenko a mai apreciat că lansarea "agresiunii ruse" este rezultatul noii revoluţii ucrainene, care a condus la prăbuşirea regimului lui Ianukovici, pe care l-a catalogat drept "suboedonat Rusiei".

"Rusia nu a vrut să o accepte. Ea a decis acum să pună stăpânire pe Ucraina printr-o intervenţie militară", mai spus ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
TIMOŞENKO,
/actualitate/timosenko-rusia-a-declarat-razboi-nu-doar-ucrainei-ci-si-statelor-unite-si-marii-britanii-12185723
12185723
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.