Theodor Stolojan: Cazul Euroins putea fi prevenit. ASF ar trebui să înveţe din practica bună

Autor: Andreea Tobias Postat la 20 martie 2023 90 afişări

Cazul Euroins arată că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu şi-a făcut datoria, declară liberalul Theodor Stolojan. Compania de asigurări a rămas fără autorizaţie şi se îndreaptă cel mai probabil spre faliment.

Theodor Stolojan: Cazul Euroins putea fi prevenit. ASF ar trebui să înveţe din practica bună

Întrebat la RFI dacă episodul Euroins putea fi prevenit, Theodor Stolojan a răspuns: ”Categoric, putea fi prevenit şi e bine să precizăm de la bun început că atunci când o persoană sau o companie, în special mică sau mijlocie, se duce să încheie o asigurare, ea nu are capacitatea, persoana sau întreprinderea respectivă, să evalueze dacă firma de asigurare este solvabilă sau nu, dacă respectă reglementările în vigoare etc.. Persoana sau întreprinderea mică şi mijlocie se bazează pe faptul că piaţa asigurărilor de bunuri şi de persoane este reglementată şi supravegheată de stat, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară. Ce constatăm acum? Această Autoritate de Supraveghere Financiară în decursul anilor, deci nu o lună, două, trei, în decursul anilor, a tot constatat că Euroins nu respectă reglementările cu privire la constituirea rezervelor pe care era obligată să le constituie din primele de asigurare. Discutăm de rezerve de daune sau rezerve în cazul asigurărilor de viaţă. Şi atunci, ce a făcut această Autoritate de Supraveghere Financiară? Ne comunică public că ea în decursul anilor a tot dat amenzi şi avertismente către această firmă. Firma nu s-a conformat. Or această abordare iată, ne-a condus la rezultatul de astăzi. Faptul că Autoritatea de Supraveghere dă acest comunicat, ascunzându-se în spatele unei legislaţii arată că practic, nu şi-a făcut datoria. Dacă legislaţia nu-i permitea ca la primele două abateri cu privire la constituirea de rezerve la nivelul necesar firma nu s-a conformat, Euroins, trebuia oprită de atunci activitatea şi nu lăsată în continuare. ASF-ul avea obligaţia să declanşeze modificarea legislaţiei în vigoare, prin Parlament, evident”.

Fostul premier consideră că ”ASF-ul ar trebui să înveţe din practica bună a BNR, care supraveghează piaţa bancară şi care a învăţat cum să facă această supraveghere, după ce a avut şi ea nenumărate experienţe proaste în trecut”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stolojan,
euroins,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.