The Economist clasează preşedinţia Trump în topul riscurilor globale

Postat la 18 martie 2016 270 afişări

The Economist clasează preşedinţia Trump în topul riscurilor globale

Câştigarea preşedinţiei americane de către Donald Trump este cotată printre primii 10 factori de risc la nivel mondial. Un eveniment care ar perturba economia mondială, care ar putea duce la un haos politic în SUA, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), informează Politico

Alegerea lui Trump ar putea declanşa un război comercial cu China, comerţul cu Mexic ar avea de suferit şi ar fi o mână cerească pentru recrutorii terorişti din Orientul Mijlociu, potrivit previziunilor EIU.

Alte riscuri alese de EIU ar fi încetinirea accentuată a economiei chineze, o fracturare a zonei euro şi posibilitatea unui Brexit. Intrarea în recesiune a Chinei şi intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina şi Siria care ar putea preceda un nou 'război rece' sunt, în opinia analiştilor EIU, evenimentele potenţiale cu cel mai mare grad de periculozitate la nivel mondial.

Remarcile controversate ale lui Trump la adresa musulmanilor ar fi un cadou pentru "potenţiali recrutori care de mult încearcă să clasificie SUA ca fiind anti-musulmani. Discursul lui Trump i-ar ajuta pe recrutori", spune Robert Powell, manager global risk EIU.

Înainte de Trump, niciun candidat la preşedinţie nu a fost considerat un risc geopolitic pentru SUA sau pentru lume. Compania nu intenţionează să includă pe listă pe Hillary Clinton, Ted Cruz sau John Kasich.

Powell a remarcat şi apelurile lui Trump pentru o campanie agresivă împotriva ISIS. "Dacă Trump va hotărâ să invadeze Siria pentru a distruge ISIS, Statele Unite vor trebui să cheltuiască aproximativ 25 miliarde de dolari pe campania militară. De asemenea, Trump a spus că ar lua din mâinile teroriştilor terenurile şi rafinăriile de petrol şi ar vinde petrolul pentru a plăti campania militară. Dacă acest lucru se întâmplă, la preţul curent, SUA ar câştiga doar în jur de 500 milioane de dolari", este de părere Powell.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/the-economist-claseaza-presedintia-trump-in-topul-riscurilor-globale-15117132
15117132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.