Tensiunile în creştere dintre Occident şi China remodelează lanţul global de aprovizionare cu semiconductori: Marii producători de cipuri se vor extinde în Japonia pe măsură ce Occidentul îşi intensifică eforturile de consolidare a resurselor tehnologice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 18 mai 2023 19 afişări

Tensiunile în creştere dintre Occident şi China remodelează lanţul global de aprovizionare cu semiconductori: Marii producători de cipuri se vor extinde în Japonia pe măsură ce Occidentul îşi intensifică eforturile de consolidare a resurselor tehnologice

Şapte dintre cei mai mari producători de semiconductori din lume au stabilit planurile de creştere a producţiei şi de aprofundare a parteneriatelor tehnologice în Japonia, în timp ce aliaţii occidentali îşi intensifică eforturile de remodelare a lanţului global de aprovizionare cu cipuri, pe fondul tensiunilor crescânde cu China, scrie Financial Times.

În cadrul unei întâlniri fără precedent organizate la Tokyo cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida, şefii marilor producători de cipuri, inclusiv Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics din Coreea de Sud şi Intel şi Micron din SUA, au descris structura planurilor care ar putea contribui la transformarea Japoniei într-o putere în domeniul semiconductorilor.

Micron a declarat că se aşteaptă să investească până la 500 de miliarde de yeni (3,7 miliarde de dolari) pentru a construi o uzină care să producă piese tehnologice de ultimă generaţie în Hiroshima.

Samsung are în vedere, de asemenea, înfiinţarea unui centru de cercetare şi dezvoltare în valoare de 30 de miliarde de yeni în Yokohama, cu linii pilot pentru dispozitive semiconductoare. Oficiali guvernamentali japonezi au declarat că această mişcare a venit în urma unui dezgheţ în relaţiile dintre Tokyo şi Seul. Samsung nu a oferit niciun comentariu privitor la discuţiile oficiale.

„Rolul Japoniei a crescut semnificativ pe măsură ce naţiunile îşi continuă efortul de consolidare a lanţurilor de aprovizionare", a declarat Yasutoshi Nishimura, ministrul japonez al economiei, comerţului şi industriei, în urma întâlnirii cu directorii executivi ai marilor producători de cipuri. „Am reconfirmat potenţialul puternic al industriei japoneze a semiconductorilor."

Anunţul vine în contextul în care Japonia se pregăteşte să găzduiască un summit G7, în cadrul căruia securitatea economică va fi în centrul discuţiilor. Semiconductorii, în special, au apărut ca un domeniu de atenţie intensă pentru SUA şi aliaţi.

Atenuarea tensiunilor de lungă durată dintre Coreea de Sud şi Japonia vine în contextul în care SUA au desfăşurat un capital diplomatic semnificativ pentru a îndemna la o aliniere mai strânsă între aliaţii săi din regiune, mai ales împotriva ameninţării percepute a puterii tehnologice şi militare în expansiune a Chinei.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri contractuale din lume, şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a face mai multe investiţii în Japonia, după ce a acceptat să construiască o nouă fabrică în prefectura Kumamoto din sud-vestul ţării.

Nishimura a invocat, de asemenea, discuţiile cu Intel privind o mai mare cooperare cu producătorii japonezi de cipuri şi a declarat că a discutat despre cooperarea dintre Applied Materials, IBM şi Rapidus din Japonia.

În temeiul unei legi privind securitatea economică pe care Japonia a adoptat-o anul trecut, guvernul a declarat semiconductorii drept un produs esenţial pentru viaţa de zi cu zi şi activitatea economică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.