Televiziunea trece de la analog la digital. Ce înseamnă pentru PIB?

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 iunie 2013 1015 afişări

Televiziunea în România nu va mai funcţiona în sistem analog, ci doar digital din iunie 2015, conform obligaţiilor asumate de Guvern faţă de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii, strategia fiind aprobată de Executiv.

Televiziunea trece de la analog la digital. Ce înseamnă pentru PIB?

Liviu Nistoran, CEO al Evolio, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de tablete din România, este de părere că televiziunea digitală terestră, care de cinci ani "a stat prin diverse sertare ale ministerelor", poate să aducă României o creştere de 0,5% la PIB. "Avem o mină de aur pe care nimeni nu a exploatat-o. Proiectul pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră a stat în ultimii cinci ani prin sertarele diverselor ministere şi nu s-a făcut nimic din neglijenţă, cred. Acesta ar fi unul dintre trendurile următorilor ani. La fel şi sistemele de interacţiune ale omului cu aceste device-uri", a spus Liviu Nistoran în cadrul evenimentului "Cei mai mari jucători din economie", organizat de ZF.

Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementare a serviciilor multimedia digitale la nivel naţional a fost aprobată în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului prin hotărâre.

Proiectul se va desfăşura până la data de 17 iunie 2015, conform obligaţiilor asumate de Guvern faţă de Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii. Această dată este obligatorie, deoarece transmisiile terestre analogice nu vor mai fi protejate de ţările vecine, care au implementat sau sunt în curs de implementare a serviciilor digitale.

Ministrul societăţii informaţionale, Dan Nica, iniţiatorul strategiei, a arătat că aprobarea documentului creează premise ca, până la sfârşitul anului, în România să funcţioneze o reţea de televiziune digitală, cel mai probabil gestionată de Societatea Română de Televiziune, pe structura TVR 2. "Dacă apar investitori interesaţi de acest domeniu, există posibilitatea ca Guvernul să organizeze o licitaţie de alocare a multiplexoarelor naţionale", a spus ministrul. El a arătat că televiziunea digitală permite recepţionarea semnalului TV în sistem "free-to-air".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/televiziunea-trece-de-la-analog-la-digital-ce-inseamna-pentru-pib-11003762
11003762
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.