Telefoanele mobile, atacate din ce în ce mai des de viruşi

Autor: Ioana Matei Postat la 26 august 2013 90 afişări

Viruşii pentru dispozitivele mobile au reprezentat cele mai mari ameninţări în cel de-al doilea semestru al anului, atât în ce priveşte cantitatea, cât şi complexitatea lor, iar infractorii cibernetici se concentreaza nu doar pe crearea de malware pentru dispozitivele mobile, ci si pe dezvoltarea programelor, potrivit unui raport al experţilor producătorului de soluţii antivirus Kaspersky Lab. Pe langa malware-ul pentru dispozitive mobile, infractorii cibernetici se axeaza pe implementarea campaniilor pentru furtul de monede virtuale bitcoin , pe masura ce valoarea acesteia a evoluat rapid pe parcursul celui de-al doilea trimestru.

Telefoanele mobile, atacate din ce în ce mai des de viruşi

Pana in prezent, cea mai vasta categorie de malware pentru dispozitivele  mobile a fost cea a troienilor ce trimit SMS-uri catre numere cu suprataxa (SMS-Trojan).

In ceea ce priveste abilitatile malware-ului pentru dispozitivele mobile, infractorii cibernetici aplica tehnici de camuflare pentru a evita detectarea, in timp ce compileaza frecvent programe care transporta mai multe sarcini utile si care pot genera bani folosind mai multe tipuri de modele de afaceri ilegale.

Noile tipuri de malware pot sustrage cantitati mai mari de informatii de pe dispozitivele utilizatorilor, descarcand si instaland, in acelasi timp, alte tipuri de malware. Programele malware pentru Android au evoluat cel mai mult comparativ cu cele pentru alte platforme si incep sa devina echivalentul mobil al malware-ului pentru PC-urile Windows.

In iunie au aparut primele semnale ale unui Ransomware pentru Android – „Free Calls Update” – o aplicatie gratuita ce putea fi descarcata de pe magazinele online de aplicatii. Ransomware este un tip de software creat sa fure bani de la victime, blocandu-le accesul la dispozitiv sau la computer pana cand utilizatorul infectat plateste o taxa speciala. Insa, aceasta taxa este una frauduloasa si, chiar si dupa plata ei, computerul victimei nu este intotdeauna deblocat. Astfel, dupa ce Free Calls Update era instalat pe dispozitiv, aplicatia se activa, incercand sa devina administratorul sistemului pentru a schimba setarile Wi-Fi si celulare ale dispozitivului. Aplicatia pretinde ca scaneaza telefonul pentru malware si afiseaza o notificare falsa care informeaza utilizatorul ca dispozitivul lui este infectat cu un virus. Apoi, avertizeaza victima sa cumpere o licenta falsa pentru un kit de software antivirus pentru a inlatura infectia. Notificarea continua sa fie afisata pe dispozitiv, blocand accesul la telefon.

Ransomware si notificarile antivirus false au reprezentat in trecut o tehnica foarte des utilizata de fisierele malware pentru PC-uri, iar infractorii cibernetici inca folosesc frecvent aceste metode, atat tehnice, cat si psihologice, in incercarea de a insela segmentul de piata mai putin matur al pietei de dispozitive mobile.

O tendinta in curs de dezvoltare, remarcata in al doilea trimestru al anului, a fost atentia tot mai mare pe care infractorii cibernetici o acorda crearii de malware cu scopul de a acumula monede bitcoin. Bitcoin este o moneda digitala creata pe infrastructura peer-to-peer (P2P), pentru tranzactii financiare anonime si descentralizate. Tranzactiile sunt efectuate pe servere proprii, numite minerii Bitcoin, care sunt folosite pentru a contribui la schimbul si prelucrarea monedelor Bitcoin. Aceasta infrastructura se bazeaza pe o retea de computere conectate, care servesc ca resurse ce permit mineriilor Bitcoin sa functioneze. Banii virtuali pot fi convertiti ulterior in alte monede sau pot fi folositi pentru a plati pentru bunuri si servicii in magazinele online (moneda digitala bitcoin este reprezentata de litera minuscula “b”, iar infrastructura Bitcoin este reprezentata de litera majuscula “B”).

Valoarea monedelor bitcoin a crescut semnificativ pe parcursul ultimului an. Cu toate ca initial valora mai putin de 1 cent american, valoarea monedei a crescut pana la 130 de dolari. Desi cursul de schimb este foarte volatil, moneda incepe sa devina tot mai stabila. Popularitatea, caracterul anonim si valoarea tot mai mare a monedelor i-au atras infractorii cibernetici sa le „vaneze” tot mai agresiv. In plus, monedele bitcoin reprezinta valuta preferata a infractorilor cibernetici atunci cand fac afaceri, pentru ca le asigura anonimatul, siguranta tranzactiilor si o lipsa a procedurilor legale, facandu-i mai dificil de identificat. Un exemplu in acest sens este o campanie prin care infractorii cibernetici foloseau Skype pentru a distribui fisiere malware care sa colecteze sume de bani bitcoin, potrivit echipei de cercetatori Kaspersky Lab.  Acestia foloseau initial tehnici de inginerie sociala pentru a infecta computerele victimelor, apoi instalau programe malware pe dispozitivele infectate pentru a le transforma computerele in colectoare de bani virtuali. Sumele adunate de computerele infectate erau trimise apoi in conturile infractorilor cibernetici.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/telefoanele-mobile-atacate-din-ce-in-ce-mai-des-de-virusi-11272380
11272380
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.