Ţările unde banii sunt pe cale de dispariţie

Postat la 06 octombrie 2016 737 afişări

Ţările unde banii sunt pe cale de dispariţie

În Olanda, banii cash au încetat pur şi simplu să fie recunoscuţi ca mijloc esenţial de plată. Unii comercianţi chiar descriu activităţile fără numerar ca fiind „curate” sau „mai sigure”, arată un articol bbc.com.

„Nu-mi amintesc ultima dată când am primit o plată în numerar”,  spune Marielle Groentjes, administratorul unei firme olandeze, care lucrează acolo de aproape un deceniu. „Nu ne plac banii în birou, nu avem un seif, iar băncile îţi dau dobândă”, adaugă el. Plăţile electronice în magazinele şi supermarket-urile olandeze au depăşit plăţile în numerar pentru prima dată în 2015, cu o marjă îngustă: 50% carduri de debit, ce 49,5% plăţi în numerar şi 0,5% cărţi de credit. De asemenea, în Olanda există o mişcare înfiinţată de mai multe bănci olandeze şi retaileri locali, ce doresc ca acest raport să crească plată electronică la 60%, faţă de 40%, până în 2018.

La fel ca ţara vecină, Suedia se află printre ţările care preferă plata pe card, dar nu care întâmpină şi mici dificultăţi. „Pentru întreprinderile mici costă mult mai mult să îşi ţină banii în bancă”, spune Guido Carnici, preşedintele asociaţiei pentru afaceri mici. Carnici descrie situaţia ca fiind „îngrozitoare”, deoarece trebuie să plătească o taxă de aproximativ 35 de dolari pe lună pentru fiecare companie care trebuie să depună bani în contul firmei.

Atitudinea faţă de acest subiect variază în mod semnificativ în Europa şi la nivel internaţional. Unele culturi sunt foarte reticente în ceea ce ţine de plăţile cu cardul, cum ar fi Germania, ai cărei consumatori consideră, conform unui studiu recent, că au un control mai mare asupra banilor cheltuiţi dacă îi au în mod fizic. În Italia, de exemplu, unde cultura banului cash este în floare, procentul celor care preferă cash sare de 83%.

Progresele în domeniul tehnologiei mobile au determinat băncile să sară peste plăţile în numerar în unele ţări din Africa, de exemplu. În Kenya, Tanzania, de exemplu, sistemul mobile-banking ajută numeroşi oameni să îşi plătească acum facturile, să primească salariile sau să efectueze mici tranzacţii pe piaţa locală prin intermediul conturilor de pe telefoanele lor mobile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.