Ţările BRICS au lansat Noua Bancă pentru Dezvoltare, la Shanghai

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 21 iulie 2015 105 afişări

Grupul ţărilor emergente BRICS a lansat marţi, la Shanghai, Noua Bancă pentru Dezvoltare (NDB), care va acorda finanţare statelor aflate în dezoltare pentru proiecte de infrastructură, relatează BBC.

Grupul BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Noua instituţie financiară este văzută ca o alternativă la Banca Mondială şi FMI, cu toate că grupul BRICS susţine că NDB nu rivalizează cu acestea.

"Obiectivul nostru nu este să concurăm sistemul existent, ci să îl îmbunătăţim şi să îl completăm în stilul nostru", a declarat preşedintele NDB, Kundapur Vaman Kamath.

Ţările BRICS au criticat Banca Mondială şi FMI pentru că nu acordă statelor aflate în dezvoltare drepturi de vot suficiente.

NDB urmează să acorde primele împrumuturi la începutul anului viitor.

Inaugurarea băncii are loc la două săptămâni după summitul BRICS din oraşul rus Ufa, unde au fost stabilite ultimele detalii.

La momentul respectiv, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că cele cinci ţări ilustrează un nou sistem multipolar pentru relaţiile internaţionale.

Banca va avea un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari, iar suma s-ar putea dubla în anii următori.

Cel mai mare contributor al NDB va fi China, a doua mare economie a lumii, care a condus şi înfiinţarea unei alte bănci internaţionale, Asian Infrastructure Development Bank din Beijing.

NDB va avea o conducere prin rotaţie, primul preşedinte, Kamath, provenind din India.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BRICS,
BANCĂ,
/actualitate/tarile-brics-au-lansat-noua-banca-pentru-dezvoltare-la-shanghai-14621343
14621343
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.