Tarii aluminiului

Postat la 12 septembrie 2006 12 afişări

Strategia presedintelui Vladimir Putin de a transforma marile companii rusesti in lideri mondiali este pe cale de a mai inregistra un succes. Rusal, al treilea producator mondial de aluminiu, impreuna cu rivalul Sual si cu activele din sectorul aluminei ale grupului elvetian Glencore International AG vor fuziona pana in octombrie.

Strategia presedintelui Vladimir Putin de a transforma marile companii rusesti in lideri mondiali este pe cale de a mai inregistra un succes. Rusal, al treilea producator mondial de aluminiu, impreuna cu rivalul Sual si cu activele din sectorul aluminei ale grupului elvetian Glencore International AG vor fuziona pana in octombrie.

 

Noua entitate va detrona actualul numar unu in lume, compania americana Alcoa. Miscarea vine dupa esuarea din aceasta primavara a infiintarii celui mai mare producator mondial de otel, prin fuziunea dintre Severstal, liderul pietei rusesti de profil, si Arcelor, care a acceptat in cele din urma oferta de preluare inaintata de Mittal Steel. Pe piata mondiala a petrolului si gazului Rusia joaca deja un rol cheie, prin companiile Gazprom si Rosneft, la care statul este actionar majoritar. Reprezentantii celor trei companii au semnat un acord preliminar: Rusal va detine 64,5% din noua entitate, Sual 21,5%, iar Glencore 14%. Valoarea noii societati este estimata la 30 mld. dolari. Aceasta va produce anual 4 milioane de tone, peste cele 3,55 milioane de tone ale actualului lider, Alcoa. Fuziunea, desi nu a fost anuntata oficial, a primit acceptul presedintelui Putin, obligatoriu in cazul unei tranzactii de asemenea dimensiuni dintr-un domeniu considerat strategic.

 

Analistii avertizeaza ca tranzactia este departe de a fi realizata doar din dorinta Rusal de a deveni lider mondial. Afacerile celor trei parteneri se completeaza reciproc, astfel incat se asteapta ca fuziunea sa aduca o reducere a costurilor. In plus, conform protocolului, actiunile noii companii vor fi cotate la o bursa internationala in urmatorii trei ani. Aceasta va anula un handicap major al companiilor rusesti, si anume lipsa de atractivitate a actiunilor emise de ele. Lucru ce va permite si accesul la o finantare mai ieftina ce poate fi obtinuta de pe pietele de capital. Materia prima de baza in aceasta industrie este bauxita. Din rafinarea ei se obtine alumina. Apoi, din doua tone de alumina este produsa o tona de aluminiu. "Rusal a avut intotdeauna un deficit de bauxita, iar Sual un surplus", a explicat agentiei Reuters Timothy McCutcheon, colaborator la DBM Capital, companie din Moscova specializata in oferirea de servicii financiare pentru corporatii. In plus, Rusal isi va asigura aprovizionarea cu materie prima si prin integrarea productiei de alumina din Jamaica si Irlanda a Glencore. In privinta grupului elvetian, pe langa faptul ca va avea unde sa-si livreze productia, acesta va reusi sa-si majoreze expunerea pe o piata cu un ritm de crestere sustinut, cum este cea ruseasca.

 

Presedintele noii companii va fi Brian Gilbertson, actualul CEO al Sual, in timp ce functia de CEO va reveni lui Alexander Buligin, CEO al Rusal. In plus, Rusal va numi trei directori, in timp ce Sual si Glencore vor numi fiecare cate un director executiv.

 

Pe langa acestia vor mai fi si sase directori independenti. Rusal este controlata de magnatul de 38 de ani, Oleg Deripaska.

 

Revista Forbes l-a clasat pe locul sase in clasamentul celor mai bogati oameni din Rusia, cu o avere estimata la 7,8 miliarde de  dolari. El a fost numit in comitetul de organizare pentru candidatura orasului rus Soci la JO de iarna din 2014.

 

De partea cealalta, grupul Sual il are ca actionar majoritar pe Victor Vekselberg. Cu o avere de aproximativ 10 mld. dolari, el e al patrulea in topul celor mai bogati oameni din Rusia. El detine o participatie importanta in holdingul petrolier ruso-britanic TNK-BP. In privinta grupului elvetian, Glencore este cel mai mare trader de marfuri din lume. Este specializat in principal pe tranzactii cu metale, cum ar fi aluminiu, nichel, cupru, zinc si plumb.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/tarii-aluminiului-2511567
2511567
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.