Tarifele lui Donald Trump au ajuns să-i ardă la buzunar şi pe cei mai bogaţi. Bernard Arnault, regele miliardarilor din Europa, vrea să aducă mai repede europenii şi americanii la masa negocierilor după ce imperiul său riscă să încaseze o lovitură serioasă
Bernard Arnault, cel mai bogat om al Europei şi fondatorul gigantului de lux LVMH, a început să facă presiuni pentru aducerea europenilor şi americanilor la masa negocierilor în vederea tranşării problemei tarifelor americane. Influentul om de afaceri a luat această decizie după ce industria cognacului, unde şi LVMH este prezent, riscă să se confrunte cu turbulenţe pe fondul tarifelor, scrie Bloomberg.
Aflat miercuri în faţa Senatului francez, Arnault a criticat ineficienţa şi rigiditatea actualelor negocieri comerciale dintre UE şi SUA, subliniind că este nevoie de „concesii reciproce” şi diplomaţie reală, nu de ameninţări şi vorbe goale.
Motivul central al iniţiativei sale este industria Cognacului, ale cărei principale pieţe — SUA şi China — sunt pe punctul de a impune tarife punitive.
. „Dacă ambele ţări cresc taxele, rezultatul pentru producători va fi catastrofal”, a avertizat Arnault, fondatorul şi CEO-ul grupului care deţine celebra marcă Hennessy.
Cu o notă de ironie amară, Arnault a remarcat că Bruxelles-ul pare să subestimeze complet gravitatea acestei ameninţări, în timp ce companiile se confruntă cu un risc comercial care le poate zdruncina profitabilitatea.
Într-un moment rar de poziţionare politică publică, Arnault s-a distanţat de linia promovată de preşedintele Emmanuel Macron, care a sugerat o pauză a investiţiilor franceze în SUA.
Răspunsul lui Arnault a fost scurt şi tăios:
„Este nociv ca statul să se amestece în deciziile de business. De obicei, se termină prost.” a spus miliardarul.
Arnault, care are o relaţie de decenii cu Donald Trump, a mai spus că liderul american e deschis la dialog şi că recurge la contactele sale pentru a debloca impasul diplomatic.
„Ameninţările nu funcţionează. Trebuie construită o punte”, a declarat el.
Între timp, industria vinurilor şi băuturilor spirtoase se confruntă cu o realitate dură: tarifele de 10% impuse de SUA luna trecută şi ameninţarea unui tarif de 20% planificat pentru iulie. În contrast, Regatul Unit, aflat în aceeaşi poziţie din punct de vedere al tarifelor, ar putea ieşi mai bine din negocieri graţie deficitului comercial în bunuri cu SUA.
În timp ce Bruxelles-ul se pierde în nuanţe diplomatice, Bernard Arnault a ales să fie clar: dacă UE nu acţionează cu pragmatism şi rapiditate, va plăti scump — la propriu — pe pieţele internaţionale.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro