Tăriceanu, despre raportul MCV: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislaţia românească

Autor: Teodor Bobei Postat la 22 octombrie 2019 45 afişări

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat marţi referitor la draftul raportului MCV care critică CSM şi SIIJ, că reprezentanţii Comisiei Europene ar trebui să respecte legislaţia românească şi că în trecut rapoartele MCV au curpins erori. El a susţinut că documentul trebuie analizat de Ministerul Justiţiei.

„Sigur că şi în trecut Mecanismul de Cooperare şi Verficare care a funcţionat în relaţia dintre România şi Comisia Europeană, în numeroase rânduri a cuprins erori. Erori de necunoaştere, erori de apreciere şi aşa mai departe şi cred că cei de la Comisie trebuie să respecte ce înseamnă legislaţie românească, prevederi care sunt adoptate în baza legislaţiei şi a Constituţiei. În ceea ce priveşte raportul pe care nu l-am văzut, dar am aflat că acest raport conţine o serie de critici, cred că e necesar ca el să fie analizat de Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi trebuie găsită o soluţie de cooperare cu CE pentru a reclădi relaţia de încredere care este esenţială, pentru ca viitorul raport să nu mai aibă referirile negative şi probabil că anumite modificări trebuiesc adoptate. Bănuiesc, nu am văzut raportul", a afrimat Călin Popescu-Tăriceanu, în Parlament.

Proiectul raportului MCV care va fi publicat marţi de Comisia Europeană conţine critici dure la adresa unor instituţii din sistemul judiciar, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), potrivit unor surse de la Bruxelles.

Surse de la Bruxelles care au consultat proiectul raportului MCV au declarat pentru MEDIAFAX că, în document, este criticată în termeni duri activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, membrilor CSM fiindu-le reproşate anumite disfuncţionalităţi, dar şi problemele de comunicare din interiorul instituţiei conduse de Lia Savonea.

Consiliul Superior al Magistraturii este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere titulară la Inspecţia Judiciară, potrivit surselor citate.

Un alt aspect criticat în proiectul raportului MCV vizează activitatea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a cărei înfiinţare a fost criticată atât în rapoartele GRECO, cât şi în cel al Comisiei de la Veneţia.

Documentul care va fi dat marţi publicităţii arată că nu s-a ţinut cont de actorii din sistemul judiciar în ceea ce priveşte înfiinţarea şi activitatea Secţiei, au explicat sursele menţionate.

Şi procedura numirilor la parchete a făcut subiectul reproşurilor oficialilor europeni, care arată, în proiectul raportului MCV privind ţara noastră, că factorul politic nu a fost scos din ecuaţie. În momentul de faţă, conducerea principalelor structuri de parchete, respectiv DNA, DIICOT şi Parchetul General, este asigurată de interimari.

Totodată, au explicat sursele de la Bruxelles pentru MEDIAFAX, pentru prima oară, draftul raportului MCV face referire şi la o scădere semnificativă a activităţii DNA în lupta împotriva corupţiei.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat marţi că raportul MCV nu este încă aprobat în Colegiul Comisarilor şi va discuta despre el imediat după întâlnirea din Colegiu, care va avea loc la ora 14.00, ora României.

Europarlamentarul PLUS Dragoş Tudorache a afirmat, marţi, că Bulgaria a fost scoasă de sub incidenţa MCV, în timp ce pentru România acest Mecanism este încă menţinut.

„Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O ţară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiţie. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt şi ce vor: hoţie şi cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câştigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv şi sistematic la adresa justiţiei, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea faţă de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situaţia de a fi azi ultima ţară din Europa sub MCV”, a scris Dragoş Tudorache, pe Facebook.

Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se aşteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. „Consider că nu am greşit din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MCV,
TĂRICEANU,
JUSTIŢIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.