Ţara europeană unde poliţia tocmai a primit aprobarea pentru a citi mesajale de pe WhatsApp ale orcărui cetăţean

Autor: Andra Stroe Postat la 23 octombrie 2020 1484 afişări

Ţara europeană unde poliţia tocmai a primit aprobarea pentru a citi mesajale de pe WhatsApp ale orcărui cetăţean

Forţele de securitate din Germania vor avea permisiunea de a instala tehnologie software de supraveghere pe telefoanele mobile înainte de sfârşitul anului, arată un document obţinut în urma unei scurgeri de informaţii. 

Potrivit unui raport intern al Ministerului de Interne german publicat săptămâna aceasta de trustul independent de presă Netzpolitik, o nouă versiune a software-ului de interceptare a comunicaţiilor la distanţă (RCIS) al poliţiei germane va fi gata de utilizare înainte de sfârşitul anului, scriu cei de la Deutsche Welle.

Spre deosebire de prima versiune, RCIS 2.0 nu se limitează la supravegherea desktopurilor, ci poate fi utilizat pe dispozitive mobile cu sisteme de operare Android, iOS şi Blackberry. Tehnologia poate decripta conţinutul din aplicaţii precum WhatsApp şi Telegram prin piratarea telefoanelor şi citirea mesajelor direct „de la sursă”, pe ecranele utilizatorilor.

Luna trecută, guvernul german a adoptat o lege pentru a oferi poliţiei puterea de a pirata dispozitive aparţinând tuturor persoanelor suspectate de activitate criminală şi celor suspectate de activităţi de terorism. Cu toate acestea, noul document arată că RCIS 2.0 este în curs de dezvoltare de la începutul anului 2016. Cu alte cuvinte, forţele de securitate au aplicat o oarecare presiune pentru oferi legitimitate juridică tehnologiei pe care deja o dezvoltaseră.

„Se construieşte un arsenal de troieni (viruşi) de parcă ar fi fost deja normal ca statul să pirateze creierul digital al cetăţenilor săi”, au spus cei de la Netzpolitik.

Documentul arată că serviciile de securitate din Germania au cumpărat software-ul de supraveghere FinSpy drept copie de rezervă în cazul în care sistemul RCIS al statului ar fi compromis.

Apariţia documentului a iscat controverse politice, deoarece programul poate depăşi ceea ce este permis în prezent de legea germană.

Parte din gama FinFisher dezvoltată de Gamma International în München, FinSpy este capabil să înregistreze de la distanţă toate apelurile şi mesajele de pe un telefon - atât SMS-uri obişnuite, cât şi în alte servicii de mesaje text - precum şi să-şi activeze microfonul şi camera şi să localizeze şi să urmărească dispozitive în timp real.

Edin Omanovic, de la ONG-ul Privacy International, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că toate acestea fac parte dintr-o tendinţă la nivelul UE. „Vedem eforturi pentru a legifera drepturi de piratare în Marea Britanie, Austria, Italia şi Germania", a spus el pentru DW. „Marea Britanie, de exemplu, foloseşte tehnici de hacking, dar pur şi simplu nu le-a legalizat", a adăugat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
germania,
dispozitive,
document

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.