Ţara din NATO cu cele mai mari beneficii de pe urma lui Putin: dacă s-ar distribui populaţiei câştigul, fiecare cetăţean ar fi mai bogat cu 4.000 de euro pe an

Autor: Daniel Contescu Postat la 02 octombrie 2022 175 afişări

În criza gazelor, Norvegia şi-a sporit veniturile de zece ori, scrie Mediafax.ro. 

 

Nu există nicio ţară din Alianţa Atlantică care să beneficieze mai mult de invazia lansată de Vladimir Putin împotriva Ucrainei şi de războiul economic declanşat împotriva Uniunii Europene decât Norvegia.

Fiecare abuz al lui Putin, fiecare şantaj asupra energiei, fiecare acţiune concepută de Kremlin pentru a genera nesiguranţă şi a creşte preţul gazelor sau petrolului, tot ceea ce a venit de la Moscova în ultimul an, generează dividende tot mai mari pentru Norvegia, cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest.

„Bonusul lui Putin”

Astfel, una dintre cele mai pro-atlantice ţări din lume se bucură de destabilizarea generată de Rusia din punct de vedere financiar.

Norvegia primeşte de fapt un „bonus Putin” care ar putea ajunge să valoreze - dacă aceste preţuri la gaze persistă - aproximativ 5% din produsul său intern brut pe an. Dacă ar fi distribuit direct populaţiei ţării nordice, „bonusul Putin” ar deveni un cec echivalent cu cel puţin 4.000 de euro anual pentru fiecare locuitor.

Cum a crescut cifra de afaceri norvegiană

În acest sens, datele raportate de Eurostat privind importurile de gaze naturale în Uniunea Europeană sunt emblematice. Agenţia de statistică din Luxemburg arată că, înainte de criză, într-o lună normală, cifra de afaceri a furnizării de gaze naturale a gigantului public Oslo Equinor în Europa era de aproximativ 200 de milioane pe lună.

De exemplu, în ianuarie 2020, înainte de pandemie, Norvegia a vândut metan Europei pentru 256 de milioane de euro; în anul următor - ianuarie 2021 - economiile continentului erau încă slăbite de blocaje, iar cifra de afaceri a gazului norvegian a scăzut la 210 milioane. Dar, mergând înainte încă un an, când războiul era iminent, în ianuarie a acestui an, Norvegia facturează două miliarde de euro (1,97 mai exact) pentru gaz în Europa. 

Se respectă contractele

Creşterea este de aproape zece ori şi corespunde unei creşteri a preţului pieţei spot, cea a platformei Ttf din Amsterdam, de la mai puţin de 20 de euro pe megawat oră la începutul lui 2020 sau 2021 la aproximativ 90 de euro pe megawatt oră la începutul lui 2022.

Nici guvernul de la Oslo, nici grupul său, Equinor, nu au urmărit vreodată toate acestea. Creşterea uriaşă a veniturilor depinde de aplicarea unor contracte care au fost semnate liber de părţi cu mult înainte de războiul din Ucraina.

Astăzi, aceste înţelegeri sunt doar respectate. Însă, paradoxul „bonusului Putin” rămâne pentru norvegieni, care se îmbogăţesc de pe urma dificultăţilor din restul Europei şi din pricina şantajului Kremlinului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vladimir putin,
norvegia,
rusia,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.