Ţara care se ia la trântă cu băncile şi le acuză că se concentrează doar pe profiturile lor: Guvernul taie numărul comisioanelor din piaţă de la 2.400 la 51

Autor: Alex Ciutacu Postat la 10 februarie 2020 2053 afişări

Ţara care se ia la trântă cu băncile şi le acuză că se concentrează doar pe profiturile lor: Guvernul taie numărul comisioanelor din piaţă de la 2.400 la 51

Turcia pune presiune pe băncile comerciale din piaţă şi le cere să crediteze mai mult, prin reducerea sau chiar eliminarea numeroaselor comisioane pe care băncile le încasează – şi care le alimentează profiturile în creştere în ultimii ani.

Decizia, care a fost deja publicată, luni, în Monitorul Oficial din Turcia, reduce drastic numărul comisioanelor pe care băncile le pot percepe, precum şi tipul acestora, potrivit Bloomberg.

Reglementările vin ca răspuns la plângerile clienţilor legat de suprataxare şi de lipsa de transparenţă, transmite banca centrală din Turcia.

Sectorul de bănci din Turcia a scăzut pe bursă cu 1,6% la începutul şedinţei de tranzacţionare de luni.

Printre schimbările majore pe care le aduce legislaţia se numără reducerea numărului de taxe şi comisioane pentru clienţii comerciali de la 2.400 la doar 51. De asemenea, pentru clienţii de retail numărul comisioanelor se reduce de la 20 la 16.

Mai mult, pentru transferurile de bani s-a stabilit un comision de maximum o liră turcească (0,72 lei) pentru sumele de până în 1.000 de lire (723 lei).

Efectele noii legislaţii intră în vigoare de la data de 1 martie şi vor fi corelate cu alte decizii pe care l-au luat autorităţile asupra sectorului, într-o încercare de a stimula creditarea.

Până acum, pe segmentul comercial creditul a crescut cu 20% în 2020, după ce s-a micşorat cu 15% în 2019. În acelaşi timp, sectorul creditelor de consum a crescut cu 50% de la începutul anului.

Noua legislaţie este în linie cu discursul critic al guvernului faţă de băncile din piaţă. Guvernul turc a acuzat în mod repetat băncile că pun accent pe propriile profituri şi nu ţin pasul cu băncile deţinute de stat în ceea ce priveşte creşterea creditării.

Decizia de a reduce taxele şi comisioanele pe care băncile le pot percepe vine după ce autorităţile de concurenţă din Turcia au derulat o investigaţie preliminară asupra a 20 de bănci pentru a determina dacă acestea au încălcat sau nu legile de concurenţă prin modul în care au deservit clienţii.

Taxele şi comisioanele reprezintă 12% din veniturile totale ale industriei bancare, potrivit datelor autorităţii de supraveghere. Veniturile din dobânzi au crescut cu 33% în 2019.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
banci,
comisioane,
piata,
profit,
creditare,
presiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.