Ţara care se confruntă cu un nou val uriaş de Covid

Autor: Andreea Tobias Postat la 25 mai 2023 411 afişări

Ţara care se confruntă cu un nou val uriaş de Covid

China se pregăteşte pentru un nou val de infecţii cu Covid, care ar putea înregistra până la 65 de milioane de cazuri pe săptămână până la sfârşitul lunii iunie, când valul va atinge apogeul.

Este o predicţie surprinzătoare într-o ţară unde pandemia a luat naştere la sfârşitul anului 2019, care, cu doar câteva luni în urmă, aplicase unele dintre cele mai dure protocoale de control al Covid de pe planetă. Acum, cu cea mai recentă variantă omicronă, XBB, care alimentează o revenire a cazurilor, răspunsul guvernului chinez şi al oamenilor este cel mult discret, notează NBC News.

Această creştere apare la aproximativ şase luni după ce ţara şi-a desfiinţat strategia pentru a face faţă Covid, inclusiv închideri dure, testări în masă, carantine sufocante şi cerinţe stricte privind măştile.

"Oamenii au un sentiment diferit în legătură cu acest val", a declarat Qi Zhang, în vârstă de 30 de ani, care lucrează la o companie financiară din oraşul Tianjin din nordul ţării. "Ultima dată, toată lumea a fost îngrozită, dar acum nu mai cred că este mare lucru", a declarat Qi Zhang pentru NBC News.

Datele noului val au fost dezvăluite de specialistul în boli respiratorii Zhong Nanshan la o conferinţă medicală organizată săptămâna aceasta în oraşul Guangzhou. Potrivit presei de stat, Zhong Nanshan a declarat că valul care a început la sfârşitul lunii aprilie a fost "anticipat" şi că estimările sugerează că ţara s-ar putea apropia de 40 de milioane de infecţii pe săptămână. Până la sfârşitul lunii iunie, a spus el, numărul săptămânal de infecţii va atinge un vârf de 65 de milioane.

Statele Unite, prin comparaţie, raportau peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la apogeul din ianuarie.

În timpul primului val de omicron din China, în decembrie şi ianuarie, milioane de oameni erau infectaţi în fiecare zi, copleşind spitalele şi crematoriile din oraşele din întreaga ţară. Rafturile magazinelor au fost golite de medicamente pentru febră, iar şcolile au fost închise.

Aproximativ 80% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei au fost infectaţi în timpul acelui val, a declarat în ianuarie Wu Zunyou, epidemiolog şef la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor. Dar este posibil ca imunitatea să se fi diminuat în lunile care au trecut de atunci, crescând riscul de reinfectare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
covid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.