Ţara care permite pedeapsa cu moartea şi închisoarea pe viaţă pentru cuplurile gay

Autor: Andreea Tobias Postat la 22 martie 2023 111 afişări

Parlamentul din Uganda a adoptat o legislaţie anti-homosexualitate radicală, care propune noi pedepse dure pentru relaţiile între persoane de acelaşi sex.

Ţara care permite pedeapsa cu moartea şi închisoarea pe viaţă pentru cuplurile gay

Homosexualitatea este deja ilegală în această naţiune conservatoare din Africa de Est.

Deputatul Fox Odoi-Oywelowo, care s-a pronunţat împotriva proiectului de lege şi care aparţine partidului Mişcarea de Rezistenţă Naţională a preşedintelui Yoweri Museveni, a declarat pentru AFP că, în conformitate cu versiunea finală a legii, „infractorii” ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă sau chiar la pedeapsa cu moartea pentru infracţiuni "agravate".

Proiectul de lege va merge în continuare la preşedintele Museveni, care poate alege să îşi folosească dreptul de veto sau să îl semneze ca lege.

Legislaţia se bucură de un sprijin public larg în Uganda, iar reacţia din partea societăţii civile a fost discretă, după ani de erodare a spaţiului civic sub regimul tot mai autoritar al lui Museveni.

Cu toate acestea, liderul în vârstă de 78 de ani a semnalat în mod constant că nu consideră această problemă ca fiind o prioritate şi că ar prefera să menţină relaţii bune cu donatorii şi investitorii occidentali.

Susţinătorii noii legi spun că aceasta este necesară pentru a pedepsi o gamă mai largă de activităţi LGBTQ, despre care spun că ameninţă valorile tradiţionale din această naţiune conservatoare şi religioasă din Africa de Est, notează Reuters.

Pe lângă relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex, legea interzice promovarea şi instigarea homosexualităţii, precum şi conspiraţia în vederea practicării homosexualităţii.

Încălcările prevăzute de lege atrag sancţiuni severe, inclusiv pedeapsa cu moartea pentru aşa-numita homosexualitate agravată şi închisoare pe viaţă pentru sexul între homosexuali. Conform legii, homosexualitatea agravată presupune, printre alte categorii, sexul între homosexuali cu persoane cu vârsta sub 18 ani sau atunci când făptuitorul este seropozitiv.

În ultimele săptămâni, autorităţile ugandeze au luat măsuri drastice împotriva homosexualilor, după ce lideri religioşi şi politicieni au afirmat că elevii erau recrutaţi în şcoli pentru a deveni homosexuali.

Autorităţile au arestat un profesor de liceu din districtul Jinja din estul ţării, acuzat de "pregătirea tinerelor fete pentru practici sexuale nefireşti".

Ulterior, aceasta a fost acuzată de indecenţă gravă şi se află în închisoare în aşteptarea procesului.

Luni, poliţia a anunţat că a arestat 6 persoane acuzate că au condus o reţea "implicată în mod activ în pregătirea tinerilor băieţi pentru acte de sodomie".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uganda,
homosexualitate,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.