Ţara care a decis să le dea bani gratis cetăţenilor săi

Autor: Florin Casota Postat la 07 ianuarie 2017 764 afişări

Ţara care a decis să le dea bani gratis cetăţenilor săi

Finlanda a pornit noul an cu un obiectiv ambiţios: să înveţe cum prin oferirea de bani poate să-şi ajute cetăţenii şomeri să se angajeze, scrie Business insider. Aşadar de la 1 ianuarie 2017 până în 2019 instituţia federală Kela le va dat şomerilor (doar 2000 de oameni vor beneficia de asta) câte 590 de dolari. Timp de doi ani banii vor intra în cont chiar dacă vor găsi sau nu un loc de muncă.

Astfel ţara testează un model (venit universal de bază) prin care încearcă să rezolve problema sărăciei. Marjukka Turunen, şeful diviziei legale a Kela, spune că acest experiemnt ar trebui să aducă informaţii pe două fronturi: 1. Dacă acest venit universal ar putea ajuta la curăţarea sistemului de securitate socială al Finlandei şi 2. Experimentul ne va arăta cum se vor comporta oamenii când primesc bani gratis. Sceptici spun că aceştia vor sta pe canapea în faţa televizorului toată ziua. Alţii spun că beneficiarii vor folosi banii pentru a crea o viaţă mai bună.

Turunen mai spune că poate aceste experiment va convinge şi câţiva oameni să ia calea antreprenoriatului, suma de bani ajutându-i să lanseze propriul business.  Turunen speră că acest experiment să fie unul pozitiv. "Unii oameni poate vor sta pe canapea, alţii poate se vor duce la muncă. Încă nu ştim".

Un proiect asemănător se va implementa curând în Oakland, California de către firma din Silicon Valley, Y Combinator. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.