SUV-urile mici de oraş, segmentul vedetă al pieţei auto

Autor: Andra Stroe Postat la 30 septembrie 2018 412 afişări

Vânzările de SUV-uri din toate segmentele au crescut puternic în lume în ultimii ani, ajungând la 27,8 milioane în 2017, ceea ce înseamnă o cotă record de 34%, conform datelor companiei de cercetare JATO, citate de reprezentanţii Autovit. În timp ce, în 2014, s-au vândut 16,6 milioane de SUV-uri de toate tipurile, în lume, anul trecut s-au comercializat cu 11 milioane mai multe, spun reprezentanţii companiei.

SUV-urile mici de oraş, segmentul vedetă al pieţei auto

Segmentul adesea numit „small SUV”, care cuprinde SUV-uri mici şi compacte de oraş, a totalizat anul trecut 5,9 milioane de maşini vândute, dintre care 1,5 milioane în Europa. Segmentul este numit şi „small crossover” şi include modele cu lungime între 4 şi 4,4 metri.

Avansul SUV-urilor mici şi compacte de oraş a continuat şi în acest an, când segmentul a atins 36% din piaţa europeană, un nou record. La acest total SUV-urile de mici dimensiuni au contribuit cu peste o treime. Estimările diverşilor analişti indică o creştere de 400.000 - 500.000 de unităţi a vânzărilor de SUV-uri mici, odată cu apariţia în piaţă a noi modele. Aceste maşini stau bine şi în clasamentul celor mai bine vândute modele europene, Renault Captur fiind pe locul 8 în luna iulie, iar Dacia Duster pe locul 14.

Şi în România segmentul SUV a crescut puternic, datele APIA la şapte luni indicând o creştere de 59% a vânzărilor pentru întregul segment. Două dintre cele mai vândute SUV-uri europene sunt produse în România: Dacia Duster şi Ford EcoSport.

Înmatriculările de SUV-uri mici şi compacte au fost semnificative în august pe plan local. Datele DRPCIV arată că s-au înmatriculat 1.855 de maşini Dacia Duster, 733 Renault Captur, 480 Suzuki Vitara, 327 Ford EcoSport şi 187 Opel Mokka, acestea fiind doar câteva exemple. 

Preţurile de pornire sunt şi de sub 15.000 de euro la unele modele, iar la 25.000 de euro pot fi achiziţionate maşini în echipare completă şi cu motoare mai puternice. Cele mai scumpe SUV-uri mici, cu motoare puternice şi maxime dotări, costă şi peste 30.000 de euro.

Numărul modelelor SUV de clasa B şi C a crescut puternic în ultimii doi ani, depăşind 25. Cele mai vândute sunt Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, Dacia Duster şi Nissan Juke. Italia, Franţa şi Marea Britanie au fost cele mai mari pieţe pentru aceste SUV-uri mici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
suv,
piata auto,
record

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.