Surpriză: Apple valorează cât giganţii Alphabet, Amazon şi Meta la un loc

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 03 noiembrie 2022 100 afişări

Surpriză: Apple valorează cât giganţii Alphabet, Amazon şi Meta la un loc

Gigantul american Apple (simbol bursier APPL) a închis şedinţa de tranzacţionare din 2 noiembrie cu o capitalizare de 2.307 miliarde de dolari, mai mult decât valoarea de piaţă cumulată a Alphabet (GOOG), compania-mamă a Google, Amazon (AMZN) şi Meta Platforms (META), grup care include Facebook, Instagram şi WhatsApp. Cele trei companii valorau 2.306 miliarde de dolari după închiderea respectivei sesiuni de trading.

Alphabet, Amazon şi Meta au început 2022 cu o capitalizare cumulată de 4.410 miliarde de dolari, faţă de o evaluare de 2.913 miliarde pentru producătorul iPhone-urilor, scrie SeekingAlpha.

„Uitaţi-vă la cel mai recent trimestru: Apple a avut un free cash flow (FCF/flux de numerar disponibil – n.r.) de 20 de miliarde, Google a avut 16 miliarde de dolari, Meta 0,3 miliarde, iar Amazon a înregistrat un minus de 5 miliarde de dolari. Bineînţeles că acest lucru nu oferă o perspectivă completă, însă Apple raportează un FCF masiv, spre deosebire de ceilalţi”, spune analistul Joseph Carlson.

Cele patru companii au publicat săptămâna trecută rezultatele aferente trimestrului 3, însă doar raportul Apple a avut parte de o reacţie pozitivă din partea pieţei, în vreme ce ritmul record de vânzare a laptopurilor Mac a compensat vânzările uşor sub estimări ale iPhone-urilor.

La polul opus, investitorii Meta se tem că societatea depune prea mult efort spre divizia metaverse, iar Amazon se aşteaptă la venituri de maximum 148 de miliarde de dolari în T4, sub 155,2 miliarde cât au prognozat analiştii furnizorului de date Refinitiv.

Totodată, Alphabet nu a reuşit să se încadreze în aşteptările pieţei privind veniturile totale, profitul net per acţiune (EPS) şi veniturile din reclamele prezente pe platforma YouTube.

Fără dinamica şedinţei de joi, acţiunile Apple s-au depreciat 23% de la începutul anului. Amazon este pe minus cu 47% în aceeaşi perioadă, iar Alphabet cu 41%. Acţiunile Meta au pierdut 74%.

Aşadar, Apple este singura companie din grup care a reuşit să întreacă evoluţia indicelui Nasdaq Composite, respectiv minus 34%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.