Subiectul serii în toată lumea: Scandal uriaş după ce Germania, Danemarca şi Polonia acuză că gazoductul Nord Stream a fost sabotat. Au fost descoperite explozii. ”Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar este o situaţie extraordinară”

Postat la 28 septembrie 2022 432 afişări

Subiectul serii în toată lumea: Scandal uriaş după ce Germania, Danemarca şi Polonia acuză că gazoductul Nord Stream a fost sabotat. Au fost descoperite explozii. ”Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar este o situaţie extraordinară”

Germania suspectează că sistemul de gazoducte Nord Stream a fost avariat printr-un act de sabotaj, în ceea ce ar însemna o escaladare majoră a conflictului dintre Rusia şi Europa.

Potrivit unui oficial german din domeniul securităţii, dovezile indică mai degrabă un act violent decât o problemă tehnică. Seismologii suedezi au detectat două explozii în zonă luni, când au apărut aproape simultan scurgeri în Marea Baltică.

Oficiali din Danemarca, Germania şi Polonia au avertizat, sporind îngrijorarea cu privire la vulnerabilitatea infrastructurii energetice a Europei.

Premierul danez, Mette Frederiksen, a declarat că nu poate fi exclusă ipoteza sabotajului ca fiind cauza scurgerilor din conductele Nord Stream 1 şi 2, care s-au aflat în centrul crizei energetice dintre Rusia şi Europa.

"Este prea devreme pentru a trage concluzii, dar este o situaţie extraordinară", a declarat ea. "Există trei scurgeri şi, prin urmare, este greu de imaginat că ar putea fi vorba de un accident".

Oficialii germani au declarat că există îngrijorare la Berlin că pierderea bruscă de presiune în ambele conducte ar putea fi rezultatul unui "atac ţintit". Aceştia au adăugat că implicarea Rusiei "nu poate fi exclusă", dar au precizat că Germania nu este implicată în ancheta condusă de Danemarca şi Suedia.

Scurgerile survin în contextul în care livrările de gaz rusesc către Europa s-au redus ca parte a eforturilor preşedintelui Vladimir Putin de a descuraja sprijinul acordat Ucrainei. Scurgerile, care nu vor afecta în mod direct fluxurile de gaz rusesc deoarece conductele nu erau în funcţiune, coincid cu inaugurarea unei conducte care va livra pentru prima dată gaz norvegian prin Danemarca către Polonia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
danemarca,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.