Sub supravegherea lui Mario Draghi, cea mai veche bancă din lume a plantat seminţele noului scandal bancar

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 30 ianuarie 2013 14 afişări

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, s-a implicat direct în scandalul în care se scufundă banca italiană Monte dei Peschi di Siena, cea mai veche din lume, făcând o vizită neanunţată în Italia pentru a discuta cu ministrul de finanţe înainte ca acesta să răspundă la întrebările parlamentarilor legate de această problemă.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, s-a implicat direct în scandalul în care se scufundă banca italiană Monte dei Peschi di Siena, cea mai veche din lume, făcând o vizită neanunţată în Italia pentru a discuta cu ministrul de finanţe înainte ca acesta să răspundă la întrebările parlamentarilor legate de această problemă. Ca guvernator al Băncii Italiei între 2005 şi 2011, Draghi a fost responsabil cu suprave­gherea sistemului bancar italian când au început problemele băncii Monte dei Peschi, care şi-a slăbit capitalul prin achiziţia costisitoare şi dubioasă a rivalei mai mici Antonveneta în 2007, cu puţin înainte de izbucnirea crizei financiare globale, dar când apăruseră deja semne rău prevestitoare, scrie agenţia Thomson Reuters. Antonveneta a fost achiziţionată de la banca spaniolă Santander cu preţul "nebunesc" de nouă miliarde de euro, cu 60% mai mare decât cel plătit de grupul spaniol cu doar două luni înainte când a ajutat la tranşarea ABN Amro împreună cu RBS şi banca belgiană Fortis. Corriere della Sera scrie că banca italiană a semnat un acord neoficial cu Santander pentru a "umfla" preţul plătit şi pentru a împărţi câştigul adus de achiziţia controversată. Procurorii italieni investighează acum de ce Monte dei Peschi a plătit atât de mult şi verifică acuzaţii de corupţie legate de cumpărarea An­ton­veneta.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BCE,
Mario Draghi,
scandal bancar,
Italia
/actualitate/sub-supravegherea-lui-mario-draghi-cea-mai-veche-banca-din-lume-a-plantat-semintele-noului-scandal-bancar-10529736
10529736
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.