Studiu: în Bucureşti şi Ilfov se vor livra circa 100 de proiecte de locuinţe în 2022, la jumătate faţă de 2021

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 25 aprilie 2022 179 afişări

Sectorul 6 din Bucureşti este „lider“ în ceea ce priveşte numărul de proiecte de locuinţe a căror livrare a fost anunţată pentru 2022, potrivit unui raport făcut de compania de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate.

Studiu: în Bucureşti şi Ilfov se vor livra circa 100 de proiecte de locuinţe în 2022, la jumătate faţă de 2021

♦ În Bucureşti se aşteaptă anul acesta livrarea a 73 de proiecte noi de locuinţe ♦ În judeţul Ilfov se pregătesc, tot pentru a fi predate în acest an, 24 de ansambluri rezidenţiale.

Sectorul 6 din Bucureşti este „lider“ în ceea ce priveşte numărul de proiecte de locuinţe a căror livrare a fost anunţată pentru 2022, potrivit unui raport făcut de compania de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate. Cu peste 16 proiecte anunţate, sectorul 6 este urmat de sectoarele 2, 1 şi 4, fiecare cu peste 10 proiecte în aşteptare. Astfel, în total în Bucureşti se aşteaptă anul acesta livrarea a 73 de proiecte noi de locuinţe. Totodată, în judeţul Ilfov se pregătesc, tot pentru a fi predate în acest an, 24 de ansambluri rezidenţiale.

„Cu aproximativ 100 de proiecte care urmează să fie livrate în Bucureşti şi Ilfov, adică aproape la jumătate faţă de numărul de proiecte livrate în 2021, devin tangibile presiunea creşterii costurilor de construcţie şi amânarea planurilor urbanistice. Aceste aspecte vor deveni şi mai vizibile până la sfârşitul anului 2022“, se arată în raportul Romanian Real Estate Market Report 2021, realizat de Crosspoint Real Estate. Această constatare vine după ce în 2021 vânzările de locuinţe au ajuns la maxim, fiind în creştere cu 56% faţă de anul precedent la nivel naţional. Doar pentru Bucureşti şi Ilfov, creşterea numărului de tranzacţii a fost de 41%.

Cererea s-a temperat vizibil în octombrie-noiembrie, ca urmare a creşterii preţurilor şi a dobânzilor, în acelaşi timp cu reintroducerea măsurilor restrictive în contextul pandemiei, se mai arată în raport. Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut în România anul trecut, 52.004, adică circa 30%, au vizat doar Bucureştiul, potrivit datelor colectate de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi centralizate de ZF. În ceea ce priveşte numărul livrărilor la nivel naţional, şi aici a fost bifat un record: astfel, în 2021 a fost depăşită o nouă bornă după ce au fost livrate în total 71.420 de locuinţe, cu câteva mii peste cele 67.255 din 2008, un an-reper pentru piaţa imobiliară, premergător instalării crizei financiare. Recordul anterior data din 2020, când fuseseră livrate 67.816 locuinţe noi. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
livrare,
locuinte,
proiecte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.