Studiu BestJobs: Un sfert dintre angajatori caută să recruteze studenţi până la finalul anului

Autor: Andra Stroe Postat la 04 octombrie 2018 111 afişări

Unul din patru angajatori români intenţionează să recruteze studenţi în perioada octombrie-decembrie 2018, arată cel mai recent studiu efectuat de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În prezent, 58% dintre angajatori declară că până la 5% dintre angajaţii lor se află încă pe băncile facultăţilor, în timp ce, la polul opus, în cazul a 22% dintre angajatori, unul din cinci angajaţi este student.

Studiu BestJobs: Un sfert dintre angajatori caută să recruteze studenţi până la finalul anului

Jumătate dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziţii noi pentru care vor recruta exclusiv studenţi până la finalul anului, iar alţi 23%, între 10 şi 20 de poziţii noi pentru studenţi, conform studiului desfăşurat de BestJobs pe un eşantion de 320 de companii mici, medii şi mari din România. Pentru fiecare poziţie deschisă, companiile caută să angajeze între 1 şi 5 studenţi, iar cele mai multe job-uri vor fi în domenii precum customer service (25%), logistică şi producţie (16%), vânzări (10%), marketing şi comunicare (8%), dar şi domenii mai complexe, precum inginerie (9%) şi IT (9%).

„Pe o piaţă a forţei de muncă tot mai săracă în specialişti, recrutarea de studenţi reprezintă o soluţie care aduce multiple avantaje pe termen lung. În primul rând, ei vor dobândi abilităţi practice încă de pe băncile facultăţii şi astfel vor avea aptitudinile necesare după absolvire. Tinerii sunt dornici să înveţe, sunt deschişi la nou şi au o putere de adaptare foarte ridicată. În plus, competenţele lor digitale sunt mult mai ridicate decât la generaţia anterioară, ceea ce reprezintă iar un avantaj, într-un mediu economic tot mai tehnologizat. Pe de altă parte, există şi dezavantaje, precum interesul lor fluctuant pentru un anumit domeniu sau angajator, lipsa maturităţii care să ducă la asumarea unor decizii profesionale, ceea ce poate conduce la o reticenţă din partea companiilor de a-i recruta, dar, în definitiv, toţi am trecut prin asta şi e bine să privim mai ales avantajele, care sunt mai importante”, spune Mădălina Dan, clients manager în cadrul BestJobs.

În perspectivă, chiar dacă angajatorii îşi doresc forţă de muncă tânără, aceştia nu sunt dispuşi să ofere neapărat un program de lucru flexibil celor care vor totuşi să-şi continue studiile. Cei mai mulţi angajatori (62%) spun că recrutează studenţi pe un program de lucru full-time şi doar 19% dintre companii menţionează un program flexibil sau part-time (19%).

În ceea ce priveşte formarea profesională a noilor candidaţi, cele mai multe companii (60%) aleg să le ofere angajaţilor studenţi training-uri cu specialişti din cadrul companiei, în timp ce 16% oferă cursuri de specializare mai complexe, în afara companiei. Doar 1% dintre angajatori oferă angajaţilor lor oportunităţi de a-şi completa studiile cu programe de masterat, doctorat sau cursuri de management plătite.

Pachetul salarial pentru studenţi, similar celui oferit angajaţilor cu studii finalizate

Cei mai mulţi angajatori (44%) spun că pretenţiile salariale ale studenţilor variază între 2.000 şi 3.000 de lei pentru un job full-time şi fără experienţă anterioară în domeniu. Alte 36% dintre companii declară că studenţii aşteaptă salarii cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Despre pachetul salarial oferit candidaţilor studenţi, peste jumătate dintre angajatori (51%) spun că acesta este la acelaşi nivel cu pachetul salarial al unui angajat cu o poziţie similară, dar cu studiile finalizate. În acelaşi timp, 19% dintre companii spun că oferă un salariu cu până la 10% mai mic studenţilor, în t imp ce 13% oferă chiar şi cu 25% mai puţin decât în cazul unui angajat cu studii finalizate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajatori,
studenti,
recrutare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.