Studiu: Aproape jumătate dintre adolescentele din mediul rural se tem pentru viitorul lor

Autor: Laura Buciu Postat la 28 mai 2021 210 afişări

Aproape jumătate dintre adolescentele din mediul rural se tem pentru viitorul lor, iar 39% sunt îngrijorate că nu vor avea un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Progess.

Studiu: Aproape jumătate dintre adolescentele din mediul rural se tem pentru viitorul lor

Potrivit studiului, cele mai importante provocări pe care le au adolescentele din România sunt cele legate de viitor în ceea ce priveşte şcoala şi alegerea unei profesii, schimbări fizice şi psihologice datorate vârstei şi relaţiile interpersonale.

47% dintre fete sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate atunci când se gândesc la viitorul lor, 39% sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate că nu vor avea un loc de muncă în viitor, în timp ce 26% sunt mediu îngrijorate.

46% dintre tinere au curaj să îşi expună opiniile; 39% sunt martore ale violenţei în şcoală.

De asemenea, 75% dintre fete sunt îngrijorate sau foarte îngrijorate de poluare sau schimbări climatice, iar 56% s-au implicat des şi foarte des în acţiuni de ajutorare a celorlalţi oameni din comuna sau satul lor.

Aproximativ 39% dintre tinere spun că li s-a întâmplat să fie martore la scene de violenţă în şcoală, 20% dintre acestea sunt victime ale violenţei fizice, iar în 53% din cazuri sunt victime ale violenţei verbale.

Totodata, 88% dintre tinerele din mediul rural spun că se simt respectate de familiile lor, iar 57% dintre acestea spun că în mare şi foarte mare măsură adulţii le ascultă ideile. Cu toate acestea, 46% dintre ele au curaj să-şi spună cu voce tare opiniile în chestiuni care le privesc.

Fetele din mediul rural îşi doresc modele şi încurajare; 71% spun că în satul lor există o persoană de gen feminin pe care o admiră.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă, fetele din satele României au idealuri de carieră, îi ajută pe cei din comunitatea din care fac parte şi sunt preocupate de schimbările climatice.

„Din fericire, pentru provocările cu care se confruntă tinerele din mediul rural există o soluţie transversală: educaţia. Este vorba de sesiuni de tip workshop sau întâlniri cu specialişti, online sau faţă în faţă (la biblioteca publică, de exemplu), unde temele pot fi abordate în baza unei curricule informale: de la probleme legate de înfăţişarea lor fizică, bullying, alfabetizare digitală sau stereotipii culturale, până la educaţie pentru sănătate sau leadership. Fiecare femeie din România poate deveni mentor pentru sau poate contribui la împuternicirea fetelor din rural, inclusiv prin susţinerea financiară a unor proiecte pilot”, susţine dr. Camelia Crişan, cercetător la Fundaţia Progress.

Din cercetare reiese că 59% dintre respondente sunt mulţumite mult sau foarte mult de caracteristicile lor fizice, iar 74% spun că postează pe social media imagini care le reprezintă pe ele cu adevărat. 30% dintre fete spun că se simt des şi foarte des excluse din grupul lor de prieteni.

Aproximativ 71% au menţionat că la ele în sat / comună există o persoană de gen feminin pe care ele o admiră.

Studiul „Atitudinile şi provocările fetelor din România rurală în anul 2021” cuprinde răspunsurile a 118 fete cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani din localităţile rurale a 15 judeţe. Chestionarul măsoară atitudinile fetelor din satele din România faţă de problemele care le preocupă şi le influenţează starea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
adolescentă,
viitor,
rural

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.