Străinii au luat titluri de stat de peste 5 mld. € în ianuarie. Criza cipriotă subţiază acum portofoliile

Autor: Claudia Medrega Postat la 25 martie 2013 21 afişări

Plasamentele străinilor în titluri emise de statul român în lei şi în euro au accelerat în ianuarie la peste 5 mld. euro, însă în martie s-a „reinstalat“ aversiunea la risc a jucătorilor din cauza prelungirii incertitudinii şi creşterii tensiunilor privind situaţia din Cipru, iar unii nerezidenţi au început să vândută bonduri româneşti, după cum spun dealerii.

Străinii au luat titluri de stat de peste 5 mld. € în ianuarie. Criza cipriotă subţiază acum portofoliile

Plasamentele străinilor în titluri emise de statul român în lei şi în euro au accelerat în ianuarie la peste 5 mld. euro, însă în martie s-a „reinstalat“ aversiunea la risc a jucătorilor din cauza prelungirii incertitudinii şi creşterii tensiunilor privind situaţia din Cipru, iar unii nerezidenţi au început să vândută bonduri româneşti, după cum spun dealerii. Investitorii străini deţineau la sfârşitul lunii ianuarie titluri de stat în lei de 17,1 mld. lei (4 mld. euro), în timp ce expunerea nerezidenţilor pe titlurile denominate în euro a crescut la 1,2 mld. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Comparativ cu nivelul din ianuarie 2012, plasamentele străinilor în titluri în lei au fost în prima lună a acestui an mai mult decât duble. Şi faţă de decembrie 2012, creşterea a fost consistentă, de 8,4 mld. lei. Deţinerile totale de titluri în lei era în ianuarie de 89,3 mld. lei (20 mld. euro). Cererea pentru titlurile în lei vândute de Finanţe a urcat semnificativ încă de la finalul anului trecut, investitorii fiind atraşi de randamentul ridicat al activelor denominate în lei, plasat peste ţările din regiune. Totodată, aş­tep­tările de menţinere a stabilităţii politice şi continuarea ajustării deficitului bugetar au impulsionat plasamentele străinilor. Iar apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odată cu anunţul JP Morgan din ianuarie privind includerea obligaţiunilor României într-un indice internaţional foarte urmărit, un anunţ similar venind şi de la Barclays, ceea ce a mărit vizibilitatea instrumentelor locale de datorie publică.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/strainii-au-luat-titluri-de-stat-de-peste-5-mld-in-ianuarie-criza-cipriota-subtiaza-acum-portofoliile-10689284
10689284
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.