Statele Unite au doborât balonul chinezesc de spionaj care survola spaţiul aerian american, stârnind furia Beijingului

Autor: Ştefan Stan Postat la 05 februarie 2023 394 afişări

Statele Unite au doborât balonul chinezesc de spionaj care survola spaţiul aerian american, stârnind furia Beijingului

Beijingul a atacat decizia SUA de a doborî un balon chinezesc care a traversat săptămâna aceasta America de Nord, acuzând administraţia Biden de "încălcarea gravă a convenţiilor internaţionale", scrie FT. 

Ministerul chinez de Externe a declarat că a spus "în repetate rânduri" că balonul era destinat "uzului civil" şi că a intrat accidental în spaţiul aerian american din cauza vremii nefavorabile - afirmaţie respinsă de SUA. Ministerul a declarat că China va lua măsurile necesare pentru a-şi proteja "drepturile şi interesele legitime".

Salutul a venit la câteva ore după ce un avion de vânătoare american F-22 a doborât ceea ce SUA insistă că a fost un balon de spionaj. În prezent, SUA recuperează resturile pentru a obţine mai multe informaţii despre echipamentul de supraveghere transportat pe aparat.

Avionul de vânătoare a tras o rachetă aer-aer asupra balonului sâmbătă, la ora locală 14.39, când acesta se afla la şase mile marine de coastă, în spaţiul aerian al SUA şi deasupra apelor sale teritoriale.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că preşedintele Joe Biden a autorizat miercuri ca balonul să fie doborât "de îndată ce misiunea va putea fi îndeplinită fără riscuri nejustificate pentru vieţile americanilor".

Pentagonul a declarat că armata americană a început să încerce să recupereze resturile, care sunt răspândite pe o distanţă de şapte mile de mare. Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că SUA au stabilit că balonul avea o "gamă largă" de capacităţi de informaţii, dar că vor afla mai multe după ce vor analiza resturile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
balon

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.