Spitalul de Arşi: Trei dintre răniţii în Colectiv au murit din cauza infecţiilor nosocomiale

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 03 decembrie 2015 102 afişări

Trei dintre răniţii în incendiul din clubul Colectiv care au murit la Spitalul de Arşi au făcut infecţii nosocomiale de mai mare amploare, a declarat doctorul Adrian Stănculea, precizând că nu poate spune dacă aceştia puteau fi salvaţi în situaţia unui transfer rapid la clinici din străinătate.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, dr. Adrian Stănculea, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă, a declarat, joi, că după incendiul din clubul Colectiv în unitatea sanitară au fost internaţi 27 de răniţi, dintre care şase au decedat, trei dintre aceştia având infecţii nosocomiale de mai mare amploare.

"Sunt trei pacienţi decedaţi, fiecare medic curant a anunţat familia, nu era să se ascundă infecţia", a precizat Stănculea.

Întrebat dacă cei trei mai erau în viaţă dacă nu făceau infecţii nosocomiale, Stănculea a spus că nu poate face o astfel de declaraţie, pentru că leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe. Medicul a precizat că şi alţi pacienţi au infecţii nosocomiale, dar la cei trei acestea au fost de o anvergură mai mare decât la alţi pacienţi.

Întrebat dacă cei trei pacienţi puteau fi salvaţi în situaţia unui transfer rapid la clinici din străinătate, Adrian Stănculea a spus că acestea sunt supoziţii, adăugând că în cazul marilor arşi există riscul contaminării, pentru că nu mai este protecţia dată de piele, iar în cazul celor răniţi în Colectiv exista şi infecţia de căi respiratorii, plămânii fiind afectaţi suplimentar.

Stănculea a precizat că au fost şi pacienţi transferaţi care au decedat la spitale din străinătate, dar nu poate spune dacă din cauza infecţiilor nosocomiale.

Medicul a adăugat că răniţii în incendiul din Colectiv au fost trataţi maximal la condiţiile din România, au primit tot ce au avut nevoie, au fost trataţi în condiţiile pe care le-a avut fiecare spital din Capitală unde au fost internaţi.

În ce priveşte transferul pacienţilor în străinătate, Stănculea a spus că nu spitalul decide cine şi când este transferat, ci decizia se ia la solicitarea familiei sau a unei autorităţi.

Întrebat dacă la Terapie Intensivă există o singură baie pentru pacienţi, Stănculea a confirmat, dar a precizat că aceasta este sterilizată, nu sunt spălaţi pacienţii unii după alţii, ci după ce se face sterilizarea.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniţii internaţi, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat, joi, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arşi, care nu îşi dezvăluie însă identitatea, acesta susţinând că tinerii răniţi în clubul Colectiv "au murit într-o bombă biologică, din cauza infecţiilor intraspitaliceşti".

"Mulţi dintre răniţi au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arşi, majoritatea au murit cu infecţie cu diverşi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arşi, dar ştiu de la colegi de la alte spitale că situaţia este asemănătoare. (...) La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîţi de bacteriile care infectează spitalele şi nimeni dintre şefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta", susţine medicul în interviul citat.

"Răniţii au murit nu doar din piocianic. Au murit şi din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezenţa a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o şansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectaţi", ar mai fi spus medicul în interviu.

Doctorul a arătat, potrivit lui Tolontan, că la Spitalul de Arşi "oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii" şi că unii dintre răniţi puteau fi transportaţi în străinătate.

"Infecţiile cu bacterii apar, din experienţa noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubaţi, ei puteau fi transportaţi. (...) Oamenii mor pentru că aceşti germeni intraspitaliceşti sut foarte agresivi şi rezistenţi. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuţie. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puţin la colistin. Numai că dacă foloseşti colistin în exces atragi insuficienţa renală", a arătat medicul, potrivit lui Tolontan.

Medicul ar mai fi spus că la Spitalul de Arşi nu sunt condiţii adecvate, deşi aici sunt tratate 150-200 de cazuri de "mari arşi" pe an.

"Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toţi bolnavii sunt spălaţi într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebaţi-i pe şefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectaţi în spital sunt extrem de rezistenţi. (...) Nicăieri în ţară (nu sunt condiţii pentru arşi, n.r.). Există doar Unitatea modernă de la «Floreasca», despre care aţi scris chiar voi, că a fost inaugurată şi nu e folosită. Un mister. L-au întrebat şi francezii despre ea pe profesorul Lascăr", a mai spus medicul, potrivit lui Tolontan.

Medicul a mai arătat că, după incendiul din Colectiv, percepţia a fost a unei mobilizări uriaşe a sistemului medical, iar atunci s-au făcut eforturi, dar au fost şi exemple care care au arătat ce limite sunt. "Sau ce nepăsare, uneori. Ştiţi, de pildă, că la Spitalul de Arşi nu a fost deschis laboratorul de analize în acea noapte?! (...) Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puţine, evident. (...) Nu s-a deschis laboratorul şi, mai mult, nu au fost anunţaţi toţi medicii să vină. Au existat situaţii în care s-a intrat în operaţie cu aproape o oră mai târziu din cauză că nu existau medici specialişti suficienţi şi erau prinşi în alte operaţii", a adăugat medicul.

Acesta a mai arătat că România nu are un protocol pentru mari arşi, astfel că răniţii sunt trataţi diferit de la un spital la altul.

"Şi exact aşa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operaţiile s-au făcut după câteva zile, deşi, din experienţa noastră de mii de cazuri, operaţia este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecţiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile", a mai spus medicul, potrivit lui Tolontan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SPITAL ARŞI,
INFECŢII,
COLECTIV
/actualitate/spitalul-de-arsi-trei-dintre-ranitii-in-colectiv-au-murit-din-cauza-infectiilor-nosocomiale-14907565
14907565
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.