Şova: Centrul Intermodal de Mărfuri de lângă Timişoara va costa 22 milioane euro din fonduri europene

Autor: Adina Oşan, Liliana Iedu Postat la 18 mai 2014 72 afişări

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a anunţat că la Remetea Mare, lângă Timişoara, va fi construit Centrul Intermodal de Mărfuri care va deservi companii din România, Ungaria şi Serbia şi care va costa 22 de milioane de euro, o parte din bani provenind din fonduri europene.

Dan Şova a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Recaş, că pentru construirea Centrului Intermodal de Mărfuri în localitatea Remetea Mare de lângă Timişoara este necesară suma de 22 de milioane de euro, precizând că o mare parte din aceşti bani vor proveni din fonduri europene, Consiliul Judeţean Timiş urmând să co-finanţeze proiectul şi să contribuie cu cheltuieli neeligibile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În ce priveşte Centrul Intermodal de la Remetea Mare sunt gata şi studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic şi indicatorii tehnico-economici. În perioada imediat următoare vom declanşa şi procedurile pentru licitaţia de lucrări. Avem şi chestiuni neeligibile care cad în sarcina Consiliului Judeţean Timiş, cum ar fi drumul de legătură spre Centrul Intermodal", a declarat Şova.

Ministrul a mai spus că în timpul guvernărilor anterioare nu s-a intenţionat construirea unui Centru Intermodal de Marfă, deşi acest proiect exista la nivelul administraţiei locale.

"M-a întristat puţin atitudinea eminamente politică şi lipsită de sens a unor colegi de la alte partide. În timpul guvernării PDL, nimeni nu a avut intenţia de a face Centru Intermodal la Timişoara pentru simplul motiv că toţi bani alocati prin POS Transport pentru capitolul Intermodal au fost opt milioane de euro, vizând cel puţin cinci Centre Intermodale, la Craiova, Iaşi, Galaţi, Timişoara, probabil şi la Braşov, or numai Centrul Intermodal de la Timişoara costă 22 milioane de euro, deci în mod evident nimeni nu a avut intenţia să facă acest centru. Acum îl vom face, va fi finanţat pe alocarea bugetară 2014-2020, iar pentru colegii de la alte partide care vorbesc exclusiv în sens electoral, îi invit să studieze cele 530 de proiecte de la Ministerul Transporturilor şi vor vedea că Centrul Intermodal de la Timişoara beneficiază de fonduri europene din fondul de coeziune", a mai spus Dan Şova.

Centrul Intermodal de Mărfuri din judeţul Timiş se va construi, potrivit proiectului, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare, în localitatea Remetea Mare, aflată în apropiere de Timişoara, spre Lugoj.

Proiectul prevede construirea unui complex de depozite şi schimburi de containere, precum şi a unei staţii feroviare destinate traficului de marfă. Din acest Centru Intermodal, marfa va fi transportată pe cale rutieră, feroviară şi aeriană atât în România, cât şi în Europa ori pe alte continente.

Conform proiectului, Centrul Intermodal de mărfuri va deservi companii din România, Ungaria şi Serbia, aflate pe o rază de peste 300 de kilometri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ŞOVA,
CENTRU MĂRFURI,
/actualitate/sova-centrul-intermodal-de-marfuri-de-langa-timisoara-va-costa-22-milioane-euro-din-fonduri-europene-12633560
12633560
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.