Sorin Oprescu va fi suspendat dacă va fi arestat. Conducerea primăriei, preluată de un viceprimar

Autor: Ştefan Pană Postat la 06 septembrie 2015 104 afişări

Sorin Oprescu va fi suspendat automat din funcţia de primar de către prefect în cazul în care judecătorii decid arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale, iar atribuţiile sale vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabonţ (PSD).

Potrivit Legii Administraţiei Publice locale, "mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv", prin ordin al prefectului. În cazul în care primarul este suspendat, atribuţiile îi sunt preluate de unul dintre viceprimari, desemnaţi prin vot secret al consilierilor locali.

Primaria Capitalei are doi viceprimari: Cornel Pieptea, din partea PNL, şi Alexandru Dan Darabonţ, din partea PSD. Cele mai mari şanse să ocupe interimar funcţia de primar, în cazul în care Sorin Oprescu va fi suspendat, le are Cornel Pieptea, având în vedere că liberalii controlează majoritatea în Consiliul General şi ar putea să-l impună prin vot pe acesta.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte, pentru luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro de la patru denunţători.

Primarul ar fi primit cei 25.000 de euro sâmbătă de la şeful unei instituţii din primărie, care ar fi intermediat mita.

"În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti", se arată în ordonanţa de reţinere a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform documentului citat, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost cerută pentru Sorin Oprescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
OPRESCU,
PRIMĂRIE,
/actualitate/sorin-oprescu-va-fi-suspendat-daca-va-fi-arestat-conducerea-primariei-preluata-de-un-viceprimar-14701943
14701943
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.