Sorin Grindeanu: Televiziunea digitală a început să mişte abia în ultimul an, în stilul nostru clasic - FOTO

Autor: Madalina Cerban Postat la 13 octombrie 2015 158 afişări

Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat că, timp de nouă ani şi jumătate, "nu prea s-a întâmplat nimic cu tranziţia" de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, în stilul clasic al românilor, şi "abia în ultimul an au început să se mişte lucrurile".

Sorin Grindeanu, ministru pentru Societatea Informaţională, a făcut aceste afirmaţii la International Digital Forum, care este organizat, marţi, la Bucureşti, de către Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale.

El a vorbit despre mai multe proiecte şi iniţiative legislative din domeniul telecomunicaţiilor, dar şi despre tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.

"Vreo nouă ani jumate - în stilul nostru clasic şi nici nu caut vinovaţi - nu prea s-a întâmplat nimic cu tranziţia de la analogic la digital. Ceea ce trebuia să fie aplicat din 2006, conform convenţiei de la Geneva, a început să mişte în ultimul an, ca de obicei la noi. Şi nici începutul la noi nu a fost prea fericit. Dacă în iarnă, când începusem munca la minister, exista o licitaţie în desfăşurare, care îşi tot amâna termenul, în momentul în care s-a întâmplat acest termen limită, n-a venit nimeni (...) Asta mi-a ridicat inclusiv anumite semne de întrebare (...) S-a lucrat foarte mult în acea perioadă (...) În acest moment, mare parte din etapele necesare unei licitaţii au fost parcurse (...) Sper că după ce se termină din punct de vedere legal toţi aceşti paşi, contestaţii, tot ceea ce ţine de specificul din ţara noastră, să se înceapă treaba", a spus Sorin Grindeanu.

Trecerea la televiziunea digitală terestră trebuie finalizată, la nivelul întregii ţări, pe 31 decembrie 2016, conform celor mai recente reglementări legislative în acest sens.

El a precizat că în acest moment, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii Radiocom a început deja lucrul, la Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi fiind făcute upgradări tehnologice. "Asta înseamnă că 20% din piaţă este acoperită", a mai spus Grindeanu.

Pe de altă parte, Bogdan Iana, directorul executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a spus, marţi, în cadrul International Digital Forum, că pregăteşte organizarea unei noi licitaţii pentru aplicarea strategiei de tranziţie la digital.

"Intenţia noastră este să continuăm cu o nouă licitaţie. Până la sfârşitul acestui an vom consulta public caietul de sarcini, iar începând de anul viitor vom face o nouă licitaţie", a spus Bogdan Iana, precizând că prin noua licitaţie se va încerca acordarea a două multiplexuri naţionale, 27 regionale şi 18 locale, care nu au fost acordate până în prezent. "La licitaţia de anul viitor sper să avem clienţi", a mai spus Iana.

Pe de altă parte, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii Radiocom a anunţat, în luna iunie, începerea etapei de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

"În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 - dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională, şi împreună cu Societatea Română de Televiziune, va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi", a anunţat Radiocom, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

În această fază, Radiocom va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). În prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi.

În paralel, Radiocom va continua până la 31 decembrie 2016 emisia pe cale terestră a postului public de televiziune - TVR 1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României.

Societatea de Radiocomunicaţii a comunicat, totodată, calendarul implementării televiziunii digitale terestre în România, după adjudecarea a trei licenţe naţionale în banda UHF.

Astfel, în iunie a început o etapă premergătoare a proiectului MUX1, care vizează realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi "free to air" şi va conţine programe publice şi comerciale. "Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două reţele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune", a mai spus Radiocom.

International Digital Forum 2015 este organizat la Bucureşti de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD). La eveniment participă reprezentanţi ai industriei de telecomunicaţii din România şi din străinătate, dar şi membri ai autorităţilor române care reglementează acest domeniu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SORIN GRINDEANU,
TV DIGITALĂ,
FORUM
/actualitate/sorin-grindeanu-televiziunea-digitala-a-inceput-sa-miste-abia-in-ultimul-an-in-stilul-nostru-clasic-foto-14834092
14834092
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.