Oficiali irakieni declară că liderul Stat Islamic NU se afla, cel mai probabil, în convoiul bombardat duminică

Autor: Raluca Manga Postat la 12 octombrie 2015 31 afişări

Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, nu se afla probabil în convoiul bombardat duminică în apropiere de frontiera siriană, au declarat luni oficiali irakieni din domeniul securităţii, citaţi de agenţia de presă Reuters în pagina online.

Armata din Irak a spus că Baghdadi a fost îmbarcat într-o maşină după asaltul lansat asupra membrilor organizaţiei sale, care a avut loc într-un oraş din apropiere de graniţa siriană.

Ofiţeri de securitate au spus că informaţii preliminare indică acum faptul că în convoi se aflau persoane de rang inferior din cadrul organizaţiei Stat Islamic, condus de Abu Saad al-Karbouli, un poliţist din cadrul grupării.

Unul dintre ofiţeri a spus că după analizarea tuturor informaţiilor primite de la surse, există o posibilitate mai mare ca în convoi să nu se fi aflat Abu Bakr al-Baghdadi. "Încă derulăm eforturi extinse pentru a clarifica situaţia", a adăugat acesta.

Localnici şi surse medicale au declarat anterior, de asemenea, că liderul organizaţiei, Abu Bakr al-Baghdadi, nu pare să fie printre cei ucişi.

Forţele aeriene irakiene au bombardat duminică un convoi cu care se presupunea că se deplasa liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, în provincia Anbar, a informat un comunicat al armatei. "Forţele aeriene irakiene au bombardat convoiul teroristului Abu Bakr al-Baghdadi în timp ce se îndrepta spre Karabla, pentru a participa la o reuniune cu comandanţii SI", se arăta în comunicat.

Karabla este un oraş din provincia irakiană Anbar, un fief al grupării Stat Islamic.

Armata a precizat că forţele aeriene au bombardat de asemenea locul în care Baghdadi urma să se întâlnească cu comandanţii grupării Stat Islamic, în apropiere de frontiera siriană.

Un luptător al grupării SI, contactat telefonic, a declarat însă că nu poate confirma dacă Baghdadi se afla în convoiul bombardat, dar a adăugat că gruparea va continua să lupte, indiferent de soarta sa: "Chiar dacă a fost transformat în martir, nu va afecta Statul Islamic. Vom pierde un lider, dar sunt mii de Baghdadi", a afirmat luptătorul. "În fiecare minut se naşte câte un lider în Statul Islamic", a adăugat el.

Informaţii potrivit cărora al-Baghdadi a fost vizat de atacuri aeriene au mai aparăut de două ori în ultimul an. În noiembrie, oficialii irakieni au afirmat că acesta a fost rănit într-un raid aerian. În martie, Ministerul irakian de Interne a anunţat că forţele aeriene irakiene l-au rănit pe al-Baghdadi într-un atac aerian asupra oraşului Al-Qaem. De fiecare dată, însă, pe reţelele de socializare au apărut înregistrări audio cu al-Baghdadi, la numai câteva zile după raidurile respective.

În octombrie 2011, Statele Unite l-au catalogat oficial pe al-Baghdadi drept "terorist" şi au oferit o recompensă de zece milioane de dolari pentru informaţii care conduc la capturarea sau uciderea sa.

Gruparea Stat Islamic a ocupat teritorii vaste în Siria şi Irak, unde a proclamat un califat. Baghdadi susţine că a acceptat jurămintele de credinţă din partea mai multor susţinători din Libia, Egipt, Yemen, Arabia Saudită şi Algeria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IRAK,
STAT ISLAMIC,
BAGHDADI
/actualitate/oficiali-irakieni-declara-ca-liderul-stat-islamic-nu-se-afla-cel-mai-probabil-in-convoiul-bombardat-duminica-14830055
14830055
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.