Sondaj BEI: Cererea de credite a rămas puternică în România în aprilie-septembrie, în special din partea companiilor, în schimb condiţiile creditare s-au înăsprit, iar profitabilitatea sistemului a început să se deterioreze

Autor: Roxana Rosu Postat la 06 decembrie 2023 41 afişări

Sondaj BEI: Cererea de credite a rămas puternică în România în aprilie-septembrie, în special din partea companiilor, în schimb condiţiile creditare s-au înăsprit, iar profitabilitatea sistemului a început să se deterioreze

Cererea de credite a rămas puternică în România în perioada aprilie-septembrie, în special din partea companiilor, în schimb condiţiile creditare s-au înăsprit, iar rentabilitatea sistemului a început să se deterioreze, în linie cu tendinţa regională, sunt câteva dintre concluziile unui sondaj realizat de Banca Europeană de Investitii (BEI) privind activitatea de creditare a băncilor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Majoritatea băncilor incluse în sondaj (57%) au declarat că percep sistemul bancar românesc ca având un potenţial ridicat - pe locul trei în regiune. De asemenea, majoritatea sunt multumite de pozitia lor pe piata locală.

” Potenţialul pietei bancare din României este unul dintre cele mai mari din regiune, dar a scăzut uşor faţă de sondajul anterior, când două treimi dintre băncile-mamă îl considerau ridicat. Ponderea băncilor care au declarat că au o poziţionare satisfăcătoare pe piaţă a scăzut la 57%, de la 67% la ultimul sondaj. Rentabilitatea sucursale locale în comparaţie cu cea a grupului s-a deteriorat de asemenea. Pentru majoritatea grupurilor bancare, operaţiunile din România au fost mai puţin profitabile în comparaţie cu cele ale grupului, în timp ce în sondajul anterior 75% au spus că piata locală este mai profitabilă”, se arată în sondaj.

Cererea de credite a continuat să se îmbunătătească în ultimele şase luni, sustinută mai ales de sectorul corporate. În acelaşi timp, cererea pentru credite ipotecare a rămas constată. Majoritatea băncilor mizează pe creşterea creditării în perioada următoare în România.

În ceea ce priveşte oferta de credite, conditiile au continuat să se înăsprească în ultimele şase luni în toate domeniile, urmând tiparele observate în întreaga Europă Centrală, de Est şi de Sud-Est. Băncile din România se aşteaptă ca oferta de credite să rămână neschimbată în următoarele şase luni.

Accesul la finanţare a continuat să se îmbunătăţească, după ce trecuse printr-o perioadă de deteriorare în prima jumătate a anului 2022. Potrivit sondajului BEI, băncile locale se aşteaptă la o îmbunătătire a  condiţiilor de finanţare în următoarele şase luni.

La nivel regional, sondajul evidentiază continuarea tendinţei de restrângere a ofertei de credite, dar deficitul mare dintre cerere şi ofertă din ultimii ani (când cererea a fost rezilientă, dar oferta s-a restrâns) se va diminua.

Cererea de credite din partea clienţilor băncilor a rămas rezilientă şi se aşteaptă o uşoară îmbunătăţire a acesteia. Investiţiile fixe şi comerţul cu amănuntul, în special piaţa imobiliară de locuinţe, au contribuit negativ, dar se aşteaptă ca investiţiile fixe să se reia în perioada următoare. În ciuda previziunilor negative anterioare, calitatea creditelor s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni.â Cu toate acestea, dată fiind perspectiva economică mai slabă şi ratele de dobânzi mai ridicate, băncile se aşteaptă din nou la o majorare a împrumuturilor neperformante în următoarele şase luni.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de bănci îşi exprimă intenţia de a-şi extinde selectiv operaţiunile în regiune (50%, în creştere de la 45% la sondajul precedent şi de la 30% la sondajul dinainte) sau de a-şi menţine nivelul operaţiunilor. Cele mai multe filiale regionale au o rentabilitate mai mare decât întregul grup în ceea ce priveşte randamentul activelor şi randamentul capitalurilor proprii, în special în Republica Cehă, Kosovo şi Macedonia de Nord.

Totuşi viziunea acestora referitoare la rentabilitate s-a deteriorat semnificativ faţă de ultimul sondaj, peste 50 % dintre bănci semnalând acum o rentabilitate mai mică în diferite ţări (Albania, Croaţia, Ungaria, Polonia şi România) faţă de operaţiunile la nivel de grup.

„Concluziile sondajului indică faptul că restrângerea ofertei de credit, începută în 2022 din cauza războiului din Ucraina, a inflaţiei, a ratelor mai ridicate şi a încetinirii economice, este încă în desfăşurare. Toate segmentele sectorului de afaceri au fost afectate de oferta mai restrânsă, în special întreprinderile mici şi mijlocii. Aici intervine BEI Global, care va continua să ofere finanţare în condiţii favorabile prin intermediarii noştri financiari întreprinderilor mici din regiune, pentru a le ajuta să-şi depăşească dificultăţile financiare, să decarbonizeze, să se extindă şi să creeze locuri de muncă. ” , a declarat Vicepreşedintele BEI Kyriacos Kakouris.

La sondaj au participat 12 grupuri bancare internationale care operează în regiune şi 70 de subsdiare şi bănci locale.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sondaj,
banci,
credite,
bei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.