Social-democratii, marii invinsi in alegerile din Germania

Postat la 28 septembrie 2009 8 afişări

Social-democratii (SPD), care guvernau cu Merkel de patru ani într-o "mare coalitie" si al caror candidat la postul de cancelar era ministru al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, in varsta de 53 de ani, au inregistrat cel mai slab scor din istorie, de 23 la suta.

SPD obţinuse 34,2 la sută în urmă cu patru ani, înainte de a intra într-o "mare coaliţie" cu conservatorii lui Merkel. Potrivit Mediafax, Steinmeier a caracterizat alegerile din acest an drept o "infrangere aspra".

"Nu am cuvinte. Sunt socat", a declarat Michael Twardowski, membru al SPD, care a contribuit la campania electorala. "As vota pentru o schimbare la varful partidului."

"Un nou rol ne aşteaptă, cel de opoziţie", a declarat Steinmeier. SPD obţinuse 34,2 la sută din voturi în urmă cu patru ani şi a scăzut cu peste 10 puncte procentuale. În campanie, el nu a reuşit să se prezinte ca un veritabil rival al conservatorilor cu care guverna. Doar cinci dintre partidele înscrise în cursă au trecut pragul de 5 procente pentru a intra în Bundestag, conform estimărilor.

Potrivit Mediafax, Die Linke (extrema-stângă) a crescut de la 8,7 la sută în 2005 la 11,9 procente. Verzii înregistrează şi ei un rezultat-record, de 10,7 la sută, trecând pentru prima dată pragul de 10 procente.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Merkel,
alegeri,
Germania,
SPD
/actualitate/social-democratii-marii-invinsi-in-alegerile-din-germania-4940768
4940768
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.