SMS-ul sărbătoreşte azi cea de-a 30-a aniversare

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 decembrie 2022 41 afişări

SMS-ul sărbătoreşte azi cea de-a 30-a aniversare

SMS-ul sărbătoreşte azi cea de-a 30-a aniversare. SMS-ul a fost depăşit de WhatsApp şi de alte aplicaţii, dar utilizarea sa în scopuri publicitare este încă importantă.

Confruntat cu ascensiunea reţelelor sociale şi a serviciilor de mesagerie online precum WhatsApp, Messenger şi Telegram, SMS-ul (anagramă pentru "short message service") este o specie digitală în declin, la 30 de ani de la apariţie, însă fără a dispărea din telefoanele noastre mobile.

160

Este numărul total de caractere pe care le poate conţine un SMS. Această limită a fost stabilită în 1985 de către germanul Friedhelm Hillebrand, unul dintre creatorii SMS-ului. Scriind propoziţii la întâmplare, a constatat că aproape întotdeauna a ajuns la 160 de caractere.

6000 de miliarde

Un record. Acesta a fost atins în 2014, potrivit cifrelor furnizate de ITU, agenţia Naţiunilor Unite care monitorizează telecomunicaţiile. Dovadă a declinului său, în 2016, au fost trimise doar 3.000 de miliarde de SMS-uri în întreaga lume, în special în ţările în curs de dezvoltare.

10 miliarde

Este numărul de mesaje SMS trimise în 2021 în Nigeria, în creştere cu 15% faţă de anul precedent. Motivul? Costul său redus (4 naira, adică 0,008 euro) în comparaţie cu cel al unei conexiuni la internet (1 euro pentru 2 GB).

-29%

Utilizarea SMS-urilor în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a scăzut puternic în 2020, potrivit unui studiu realizat de Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice. În schimb, mesageria online este din ce în ce mai populară (+54%).

50 de miliarde de euro

Potrivit firmei americane de cercetare Juniper Research, până în 2023, se preconizează că piaţa SMS-urilor în scopuri publicitare şi tranzacţionale va depăşi 50 de miliarde de euro la nivel mondial. SMS-urile supraevaluate sau SMS-urile legate de plăţi, cunoscute publicului larg prin intermediul emisiunilor de jocuri televizate sau al apelurilor la donaţii, îi dau un al doilea „suflu”, relatează tf1info.fr.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sms,
aniversare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.