Slovacii, chemaţi să participe la un referendum împotriva căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Autor: Gaidau Ion Postat la 28 noiembrie 2014 45 afişări

Slovacii sunt chemaţi să se prezinte la urne pe 7 februarie pentru un referendum ai cărui iniţiatori doresc să bareze drumul căsătoriei între persoane de acelaşi sex, a anunţat joi preşedintele slovac Andrej Kriska.

Acest referendum a fost cerut de mişcarea Alianţa pentru Familie, care a anunţat în septembrie că a colectat aproape 400.000 de semnături necesare.

Căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă în această ţară catolică de 5,4 milioane de locuitori, membră a UE din 2004. În iunie, Parlamentul a aprobat un amendament constituţional care defineşte căsătoria ca o "uniune exclusiv între un bărbat şi o femeie".

Trei întrebări vor fi adresate slovacilor, dintre care 70% s-au declarat creştini la ultimul recensământ, şi anume dacă sunt de acord cu alte forme de uniune pe lângă căsătoria între un bărbat şi o femeie, dacă ar fi de acord cu adoptarea de copii de către cupluri de acelaşi sex şi dacă sunt de acord ca părinţii să aibă dreptul de a refuza ca proprii copii să asiste la cursuri de educaţie sexuală atunci când nu sunt de acord cu conţinutul acestora.

Preşedintele Kiska a anunţat deja la începutul lui noiembrie că va vota favorabil la primele două întrebări.

Apărătorii drepturilor homosexuale au criticat organizarea acestui referendum. Faptul că referendumul are "loc în cele din urmă este un precedent periculos, (...) faptul că majoritatea votează asupra drepturilor unei minorităţi deschide Cutia Pandorei", a declarat pentru AFP o activistă, Romana Schlesinger.

Mediatoarea Republicii, Jana Dubovcova, care veghează la protejarea drepturilor tuturor minorităţilor, s-a arătat mai puţin îngrijorată. "Rata de participare va arăta dacă aceste probleme sunt la fel de importante pentru oameni precum sunt pentru organizatorii referendumului", a declarat ea pentru AFP.

Din cele şapte referendumuri organizate de la declararea independenţei în 1993, unul singur a fost validat, şi anume cel privind integrarea în Uniunea Europeană. Rata de participare la celelalte şase nu a atins pragul de 50%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SLOVACIA,
SOCIETATE,
HOMOSEXUALITATE
/actualitate/slovacii-chemati-sa-participe-la-un-referendum-impotriva-casatoriei-intre-persoane-de-acelasi-sex-13663429
13663429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.