Sir Alex Ferguson si-a schimbat costumul de doua ori pentru Epson

Autor: Roxana Cristea Postat la 30 noiembrie 2010 19 afişări

Vineri, 26 noiembrie, Sir Alex Ferguson, antrenorul Manchester United, nu parea defel ingrijorat de meciul de a doua zi cu Blackburn Rovers. Poate din cauza evenimentului la care participa si care consfintea parteneriatul dintre producatorul de echipamente de imprimat Epson si unul dintre cele mai bogate cluburi de fotbal din lume.

Pe stadionul Old Trafford, Sir Alex si intreaga echipa au stat vineri pentru prima data impreuna in fata presei. In mod normal, la acest gen de intalniri sunt prezenti doar cativa jucatori din echipa, insa acum au participat toti. Imbracat in costum si cu un zambet larg pe fata, Sir Alex, unul dintre cei mai apreciati antrenori ai momentului, si-a facut aparitia la eveniment impreuna cu managerii Epson si cu directorul comercial al clubului de fotbal, David Gill. Singurele cuvinte pe care antrenorul le-a spus au fost legate de parteneriat - "o uniune reusita, o combinatie perfecta!" si nu a renuntat la zambet pe tot parcursul discutiilor.

La finalul conferintei, in salonul Evolution de pe Old Trafford au sosit si fotbalistii pentru o sesiune de autografe si fotografii. Pentru o clipa Sir Alex a disparut in culise si a revenit cu o alta tinuta - de data aceasta purta un costum negru cu papion - pregatit pentru a face poze cu publicul si pentru a da autografe. Vazut indeaproape, sir Alex nu pare o persoana dura, cel care l-a lovit cu o gheata pe David Beckham, ci, dimpotriva, este un om cald, care intinde mana zambind.

Nascut acum 69 de ani in Govan, Glasgow, in ajunul Anului Nou, Ferguson a inceput sa joace fotbal ca amator la clubul Queen's Park in anul 1957 si si-a incheiat cariera de jucator la echipa Ayr United in anul 1974. In luna iunie a aceluiasi an a fost numit antrenor cu jumatate de norma la East Stirlingshire, avand un salariu de 40 de lire pe saptamana. Si-a castigat imediat reputatia de om sever, insa jucatorii i-au admirat deciziile tactice, iar rezultatele clubului s-au imbunatatit considerabil.

Din anul 1986 este antrenor la Manchester United. La inceputul mandatului, Sir Alex a fost ingrijorat de faptul ca mai multi dintre jucatori aveau probleme cu alcoolul si nu aveau o conditie fizica buna. A impus disciplina unor jucatori binecunoscuti si bine platiti, ceea ce a fost un factor determinant in succesul constant al lui Manchester. Tot aici a capatat titlul de cel mai de succes antrenor din istoria fotbalului englez, castigand cu echipa noua campionate. Unul din motivele reusitei lui Ferguson la Manchester United a fost faptul ca nu considera niciun jucator mai important decat echipa (un principiu care le-ar fi de folos multor manageri in afaceri daca l-ar aplica la fel de consecvent ca britanicul). Sir Alex s-a dovedit insa si foarte intransigent in relatiile sale cu jucatorii, ceea ce a determinat nume celebre precum Paul Ince, Dwight Yorke, David Beckham, si, mai recent, Ruud van Nistelrooy sau Gabriel Heinze, sa plece de la club.

Nu e de trecut cu vederea nici felul diplomatic in care i-a aparat pe patronii clubului, fratii americani Glazer, acuzati de fani ca din 2005 incoace, de cand au cumparat Manchester United, l-au inglodat in datorii, astfel incat un club cu venituri de peste 300 de milioane de euro si o valoare estimata de Forbes la peste 1,8 miliarde de dolari sa ajunga sa aiba datorii in jur de un miliard de euro. Din punctul lui de vedere, fratii Glazer au facut o treaba buna ca proprietari, iar el n-are de ce sa se planga, spunea Sir Alex in vara. Cert e ca longevivul antrenor mai are de stat la club: dupa ce au aparut zvonuri ca se va retrage la sfarsitul sezonului viitor, a replicat ca nu se va retrage decat din motive de sanatate si in niciun caz daca echipa lui va avea probleme, pentru ca nu vrea sa-i dea bataie de cap managerului care-i va lua locul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sir-alex-ferguson-si-a-schimbat-costumul-de-doua-ori-pentru-epson-7765506
7765506
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.