Sinteza Oradea, una dintre cele mai mari companii chimice din România, vrea să intre pe piaţa energiei; cere aprobare de la acţionari pentru producţie, transport şi comercializare de energie electrică

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 11 mai 2022 92 afişări

Sinteza Oradea, una dintre cele mai mari companii chimice din România, vrea să intre pe piaţa energiei; cere aprobare de la acţionari pentru producţie, transport şi comercializare de energie electrică

Consiliul de Administraţie al Sinteza Oradea (STZ), companie listată la bursă cu 25 de milioane de lei capitalizare, a inclus pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor producţia, transportul, distribuirea şi comercializarea de energie electrică, se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, societatea prezentă pe piaţa principală a BVB demarează procedurile pentru intrarea pe piaţa energetică.

Acţiunile STZ sunt pe minus cu 1% în 2022, însă au crescut cu 62% în ultimele 12 luni, pe fondul unor tranzacţii totale de 5,3 milioane de lei, arată datele BVB.

Pe ordinea de zi a AGEA din 21 iunie se mai află şi aprobarea participării Sinteza – în calitate de acţionar fondator – la înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni cu denumirea de Chemstate SA.

Capitalul social constă în 125.000 de lei, aportul în numerar al Sinteza urmând să fie de 63.750 de lei. Valoarea unei acţiuni nominative ar ajunge la 10 lei.

Obiectivul principal de activitate este reprezentat de fabricarea altor produse chimice organice de bază, în speţă fabricarea benzoatului de sodiu. Participarea la profit şi pierderi a Sinteza este de 51%, trei persoane de naţionalitate ucraineană urmând să deţină 49% din capitalul social.

Din acţionariatul Sinteza fac parte fondul BT Invest1 administrat de BT Asset Management (33,9%), Radu Pascu (31,1%), Roca Investments (18%) şi alţi acţionari (17%).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.