Silviu Predoiu, ex-SIE, despre militarizarea serviciilor secrete: Percepţia decidentului politic e că te poate controla mai bine dacă eşti militar

Postat la 28 mai 2021 73 afişări

Silviu Predoiu, ex-SIE, despre militarizarea serviciilor secrete: Percepţia decidentului politic e că te poate controla mai bine dacă eşti militar

Silviu Predoiu: SIE e constituit 98% din absolvenţi de învăţământ superior civil. Preoţi, profesori, medici, geologi, ingineri, chimişti. Noi avem doar 2% absolvenţi de instituţii militare în rândul ofiţerilor.

Silviu Predoiu: Decidentul, la un moment dat, mi-a spus: măi, ştii de ce trebuie să rămâneţi militari? Pentru ca să fiţi responsabili. Şi răspunsul meu a fost: SIE a depăşit demult momentul când de frica procurorului şi a Tribunalului militar este responsabil.

Silviu Predoiu: Am avut foarte multe relaţii în presă. Colaboratori, în sensul întrebării dvs, am avut în presa străină.(...) . În ţară am avut articole proaste şi foarte proaste, şi despre mine, pentru că nu era un obiectiv al activităţii serviciului manipularea presei interne.

Silviu Predoiu, fostul şef adjunct al SIE, spune că în acest serviciu secret 98% sunt absolvenţi de învăţământ superior civil şi, deşi a incercat să readucă SIE la statutul de serviciu civil, s-a lovit de refuzul decidenţilor politici.

“SIE e un serviciu cu un statut aparte. SIE e constituit 98% din absolvenţi de învăţământ superior civil, Preoţi, profesori, medici, nu în unitatea medicală, geologi, ingineri, chimişti. Noi avem doar 2%  absolvenţi de instituţii militare în rândul ofiţerilor. Eu nu sunt militar. Eu am devenit militar prin adopţiune de sistemul militar pentru a servi ţara, într-un sistem cu o anumită structură. Alături de colegii mei am fost unul dintre promotorii permanenţi ai ideii de revenite la statut civil. Am ajuns până în faza în care am avut toate documentele pregătite, dar a fost chestiune de semnătură de ultim moment, de acord de la decidenţi”, a dezvăluit fostul şef adjunct al SIE, joi seară la emisiunea Marius Tucă Show, de la Aleph News.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
militar,
sie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.