Şi bogaţii au zile proaste: Familia Peugeot, printre cele mai bogate din Europa, încasează o lovitură grea care şterge sute de milioane de dolari din conturi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 martie 2023 4465 afişări

Şi bogaţii au zile proaste: Familia Peugeot, printre cele mai bogate din Europa, încasează o lovitură grea care şterge sute de milioane de dolari din conturi

Vehiculul de investiţii al familiei Peugeot se confruntă cu probleme mari după căderea Orpea, un important operator francez de îngrijire al persoanelor vârstnice, dar şi pe fondul prăbuşirii participaţiilor din industria auto pe care firma le gestionează, scrie Bloomberg.

Potrivit rezultatelor publicate în această săptămâna, Peugeot Invest, controlată de familia franceză, s-a confruntat cu o scădere de 16% a valorii activelor gestionate, până la 6,4 miliarde de dolari. De asemenea, randamentul investiţiilor a scăzut cu 10%.

Compania este deţinută în proporţie de 80% de Etablissements Peugeot Freres, holdingul de familie care administrează o avere centrată pe producătorul auto omonim, care a fuzionat în urmă cu doi ani cu Fiat Chrysler.

În urma fuziunii, familia a obţinut o participaţie de 7% din ceea ce acum poartă denumirea Stellantis NV, unul dintre cei mai mari şi profitabili producători auto din industrie. Grupul valorează nu mai puţin de 50 de miliarde de euro.

Valoarea participaţiilor auto ale Peugeot Invest, care includ şi o participaţie la furnizorul Forvia, a scăzut cu 23%, până la 2,3 miliarde de euro. Sectorul s-a confruntat anul trecut cu costuri mai mari la energie şi transport, precum şi cu penuria de semiconductori.

Peugeot Invest deţine, de asemenea, o participaţie de 5% în Orpea, operatorul de cămine de bătrâni aflat în dificultate, implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri de guvernanţă corporatistă din Franţa. Valoarea sa de piaţă s-a prăbuşit anul trecut în urma publicării unei cărţi în care se afirma că a pus profiturile înaintea bunăstării pacienţilor şi care indica o conduită financiară necorespunzătoare.

Familia Peugeot a devenit parte dintr-un trio de dinastii ale celor mai bogate din ţară care au investit în Rothschild & Co. pentru a ajuta la privatizarea băncii franceze. Peugeot Invest ar putea achiziţiona până la 5,1% şi ar putea câştiga un loc în consiliul de supraveghere.

„Vedem o oportunitate în crearea unui parteneriat pe termen lung între familiile europene şi Rothschild. Noi ne dorim să fim un acţionar pe termen lung într-o companie controlată de familie. Este centrul strategiei noastre de investiţii” a declarat Bertrand Finet, CEO-ul Peugeot Invest.

Vehiculul de investiţii deţine participaţii în peste 60 de companii listate la bursă, precum şi un portofoliu imobiliar vast.

Rădăcinile industriale ale companiei Peugeot datează din 1810, când un strămoş a transformat o moară de vânt într-un atelier de prelucrare a oţelului. Primul său automobil datează din 1889. Membrii familiei sunt încă implicaţi activ în afacere şi ei reprezintă aproximativ jumătate din consiliul de administraţie al Peugeot Invest.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bogati,
peugeot,
familie,
conturi,
europa,
incasari,
lovitura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.