Sfaturile unei nutriţioniste privind masa de Crăciun. Ce preparate din porc sunt recomandate

Autor: Petru Mazilu Postat la 23 decembrie 2025 10 afişări

Nutriţionista Mihaela Bilic a realizat topul produselor din carne de porc. Toba, lebărul şi caltaboşul sunt ieftine, bogate în proteine şi sărace în grăsimi, transmite Bilic. Totuşi, există şi o condiţie: să nu fie mâncate cu pâine.

Sfaturile unei nutriţioniste privind masa de Crăciun. Ce preparate din porc sunt recomandate

Mihaela Bilic a dezvăluit o parte din secretele nutritive ale preparatelor din porc. Ea a pus în fruntea listei toba, lebărul şi caltaboşul, preparate tradiţionale de Crăciun şi Revelion, care nu sunt doar delicioase, ci şi adevărate surse de nutrienţi esenţiali. Nutriţionista explică de ce aceste produse din organe de porc pot fi consumate fără vinovăţie şi chiar ajută organismul.

„Tobă, lebăr sau caltaboş? Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători! Ce au în comun aceste preparate? Sunt făcute din organe şi părţi mai puţin nobile ale porcului: urechi, cap, guşă, ficat, inimă, şorici”, a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Experta a mai arătat că organele de la porc sunt accesibile ca preţ, bogate în proteine şi sărace în grăsimi.

„Sunt bogate în vitamina A şi D, tot grupul de vitamine B şi conţin mult fier, zinc şi seleniu. Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier şi 100-300% din doza de vitamine B. Aportul de vitamina A este de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată!”, a transmis Mihaela Bilic, pe reţeaua de socializare.

Toba, un preparat dietetic, este un amestec de organe, cartilagii şi gelatină, fiind bogată în colagen, având doar 145 de calorii şi 9 grame de grăsime la 100 de grame de produs.

Lebărul şi caltaboşul conţin cel puţin 20% ficat de porc, ceea ce le face produse cu efect antianemic. Totuşi există o regulă foarte importantă: produsele să fie consumate fără pâine.

„Din punct de vedere nutriţional, aperitivele din carne de porc sunt ideale pentru slăbit… dacă le mâncăm fără pâine! Au proteine – aproximativ 18% – şi grăsimi – aproximativ 20%, 220 de calorii la 100 de grame în medie şi sub 1% carbohidraţi. Le puteţi combina cu bastonaşe de legume, murături, ceapă, muştar, măsline sau dulceaţă de ardei iute”, a precizat Mihaela Bilic.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nutriţionistă,
produse,
porc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.