Senatorii români pot rămâne fără TikTok. Ministru: Analizăm cu maximă seriozitate

Autor: Laura Buciu Postat la 01 martie 2023 48 afişări

Senatorii români pot rămâne fără conturile de TikTok, la fel cum s-a întâmplat cu angajaţii Comisiei Europene, dar şi cu parlamentarii danezi, unde aplicaţia a fost interzisă din cauza riscurilor unor atacuri cibernetice. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că urmează o analiză.

Senatorii români pot rămâne fără TikTok. Ministru: Analizăm cu maximă seriozitate

Întrebat ce înseamnă pentru România faptul că angajaţii Comisiei Europene nu au mai fost lăsaţi să folosească aplicaţia TikTok pe telefoanele personale şi nici pe telefoanele de serviciu, din cauza riscului de atac cibernetic, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a spus că este un lucru care se află în evaluare.

„Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate. E un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri. Legea care a trecut ieri (marţi - n.r.) de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole. Şi ştiţi bine, noi am interzis prin lege antivirusul rusesc şi o serie de soluţii, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi şi acum au un termen de o lună – două luni în care trebuie să îşi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au fost identificate drept vulnerabile”, a spus Burduja.

Parlamentul Danez a luat aceeaşi măsură de interzicere a aplicaţiei TikTok şi pentru parlamentari, în vreme ce Senatul României are cont de TikTok şi foarte mulţi parlamentari sunt virali pe această aplicaţie.

„Este o analiză care trebuie făcută cu maximă seriozitate (dacă reprezintă un risc - n.r.). Pe legea Kasperski, aşa cum i s-a spus, România a fost între primele state europene care a interzis prin lege autorităţilor publice să cumpere asemenea soluţie. Deci şi aici trebuie să analizăm şi de îndată ce vom avea o analiză finală vom emite o dispoziţie în acest sens. Categoric da, facem o analiză. Vom veni cu un răspuns când analiza va fi finalizată, pentru că nu vrem nici să generăm o reacţie adversă dacă nu este cazul în acest moment”, a mai spus ministrul Sebastian Burduja.

După SUA, şi Canada, dar şi Danemarca au interzis aplicaţia TikTok pe dispozitivele mobile care aparţin guvernului. Hotărârea a fost luată pentru a asigura securitatea datelor. Decizia vine după ce revizuire internă a arătat că metodele de colectare a datelor pe TikTok pot face utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
senator,
tiktok,
burduja

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.