Senat: Şcolile îşi vor putea închiria spaţiile disponibile pentru a-şi creşte veniturile

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 05 mai 2023 33 afişări

Senatul a adoptat un proiect de lege care precede că şcolile îşi vor putea Senat: Şcolile îşi vor putea închiria spaţiile disponibile pentru a-şi creşte veniturile

Senat: Şcolile îşi vor putea închiria spaţiile disponibile pentru a-şi creşte veniturile

O iniţiativă legislativă USR, adoptată de Senat, oferă posibilitatea şcolilor de a închiria spaţiile disponibile pentru a-şi creşte veniturile. Iniţiativa prevede interdicţia ca prin astfel de activităţi să fie afectat orarul elevilor sau ca prin închiriere, bunurile să îşi schimbe destinaţia. În plus, iniţiativa prevede obligativitatea ca orice activitate desfăşurată să se circumscrie legii şi bunelor moravuri, transmite USR.

„Mesajul pe care vrem să îl dăm este unul de autonomie - vrem şcoli cu mai multă responsabilitate pentru a avea rezultate mai bune, o bază materială mai dezvoltată. În nici un caz nu trebuie să gândim că asta va compensa alocările de la buget în vreun fel - nu! Am văzut că această majoritate parlamentară nu vrea mai mulţi bani pentru educaţie - pentru profesori, ori să garanteze acel 15% din buget, aşa acum nu a dorit vreodată să garanteze acel 6% din PIB”, spune senatorul USR Ştefan Pălărie.

„Instituţiile de învăţământ vor avea, astfel, capacităţi de autogestionare crescute, vor avea posibilităţi reale de a obţine venituri proprii pe care să le administreze şi să le cheltuiască în acord cu nevoile proprii, întărind astfel autonomia şi descentralizarea deciziei la nivelul şcolilor. Învăţământul românesc are nevoie de un alt model, descentralizat, în care comunitatea să fie acolo, implicată şi conducerea şcolii responsabilă - nu doar cu mâna întinsă pe la inspectorate”, declară deputatul Tudor Pop.

Pentru această iniţiativă legislativă au votat 75 de senatori, iar trei s-au abţinut. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor for decizional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
şcoli,
pălărie,
pop

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.