Semne proaste pentru consum, coloana vertebrală a economiei: încasările statului din TVA au crescut în noiembrie cu doar 5%, când inflaţia a fost de 17%

Autor: Răzvan Botea Postat la 28 decembrie 2022 23 afişări

Semne proaste pentru consum, coloana vertebrală a economiei: încasările statului din TVA au crescut în noiembrie cu doar 5%, când inflaţia a fost de 17%

Încasările statului din TVA,  care înseamnă o treime din toate veniturile bugetului de stat, au crescut cu numai 5% în noiembrie 2022, faţă de noiembrie 2021, arată analiza execuţiei bugetare publicată de Finanţe. Este a doua lună de creştere extrem de mică, după ce în octombrie aceleaşi încasări creşteau cu numai 3%, faţă de octombrie 2021.

Evoluţia este importantă, pentru că arată, pentru a doua lună consecutiv, semne de încetinire sau chiar scădere a consumului privat, care este principala ramură a economiei. În condiţiile în care preţurile au crescut, în medie, cu 17%, orice încasare a statului din TVA de sub 17% reprezintă, de fapt, o scădere a vânzărilor.

În total, guvernul a strâns 8,8 mld. de lei la bugetul de stat din TVA în noiembrie, după ce s-au scăzut rambursările. Creşterea faţă de încasările de 8,4 mld. de lei din noiembrie 2021 este de sub 5%.

La 11 luni din an, încasările din TVA au rămas la un plus de 18%, datorită încasărilor foarte bune din perioada ianuarie-septembrie.

„Încasările nete din TVA au înregistrat 85,80 mld lei în primele unsprezece luni, în creştere cu 17,9% (an/an), menţinându-şi decalajul faţă de dinamica bazei macroeconomice relevante, şi pe fondul unui nivel mai ridicat al restituirilor de TVA, comparativ cu anul anterior (+19,5%, în ian-nov 2022 an/an)”, scriu reprezentanţii Finanţelor, în nota care însoţeşte execuţia bugetară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
incasari,
tva

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.