Selecţionerul german Joachim Low a inclus Big Data în echipă, iar această tehnologie a transformat modul de joc al Mannschaft-ului.

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 14 iulie 2014 229 afişări

Aseară, Germania a învins Argentina în finala Campionatului Mondial de Fotbal, după victoria din prelungiri de pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro. însă în afara faptului că a devenit pentru a patra oară campioană mondială, pe parcursul întregii competiţii de anul acesta echipa naţională a Germaniei a demonstrat că îşi merită titlul de cea mai bună echipă din lume: în prima semifinală a reuşit o performanţă istorică împotriva selecţionatei Braziliei, învingând cu un scor de 7-1, iar atacantul german Miroslav Klose a doborât recordul de goluri înscrise într-un Campionat Mondial, devenind astfel cel mai bun marcator din istoria  acestei competiţii. Dar cum reuşeşte echipa Germaniei să obţină astfel de performanţe? Pe lângă tactica excepţională, tehnica de joc şi efortul depus de jucători şi antrenori, naţionala Germaniei se bazează şi pe utilizarea tehnologiei în mod inteligent.

Selecţionerul german Joachim Low a inclus Big Data în echipă, iar această tehnologie a transformat modul de joc al Mannschaft-ului. Victoriile înregistrate la Campionatul Mondial de Fotbal de anul acesta sunt o dovadă în plus a faptului că soluţia SAP Match Insights, care constă în captarea şi analiza datelor despre jucători, poate schimba acest sport.

Statisticile au fost întotdeauna importante în fotbal, iar cifrele de bază, precum „numărul de goluri per sezon” reprezintă doar vârful iceberg-ului. José Mourinho a sintetizat secretul succesului său printr-o singură propoziţie, spunând: „ştiu totul despre adversar”. Cu siguranţă, a şti mai multe decât adversarul face deseori diferenţa între a câştiga şi a pierde un meci.

Ce distanţă aleargă un jucător în timpul antrenamentului? Câte pase reuşite poate avea? Există vreun deficit în jocul acestuia? Pentru prima dată, tehnologia este utilizată pentru a răspunde acestor întrebări şi a observa, a analiza şi a îmbunătăţi performanţele jucătorilor de fotbal în cadrul unei competiţii internaţionale.

Software în cursa pentru titlu

Echipa naţională de fotbal a Germaniei s-a bazat pe sprijinul soluţiilor software în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia. O combinaţie de soluţii şi tehnologii specializate permite analiza meciurilor şi obţinerea de date despre performanţele jucătorilor, obiectivul utilizării acestora fiind sporirea performanţelor echipei.

Prin intermediul senzorilor montaţi pe hainele jucătorilor, pe mingii şi pe echipamentele de antrenament, sunt obţinute informaţii-cheie despre evoluţia fiecărui fotbalist şi a echipei per ansamblu. Antrenorul poate accesa în timp real aceste date, de pe tabletă sau alt dispozitiv mobil, astfel încât să poată evalua performanţele jucătorilor chiar în timpul antrenamentului şi să îşi schimbe strategia pentru meci în funcţie de rezultatele obţinute.

Instinct + software ă decizii mai bune

Este adevărat că datele referitoare la distanţa alergată de un jucător sau sprint-ul realizat de acesta nu vor putea înlocui vreodată instinctul antrenorului, dar pot cu siguranţă să îl ajute pe acesta în luarea deciziilor. Astfel, antrenorii care au acces la datele colectate prin intermediul soluţiilor software sunt mai bine informaţi şi iau decizii mai rapide şi mai bune, ceea ce conduce la îmbunătăţirea performanţei întregii echipe. Mai mult decât atât, cu ajutorul soluţiilor SAP pot fi analizate şi evoluţiile echipelor adverse, cu scopul de a descoperi punctele slabe ale acestora şi a adapta tactica de joc în funcţie de acestea.

„Un computer nu poate înscrie goluri”, spune legenda fotbalului german, Franz Beckenbauer. Este adevărat, însă cu ajutorul tehnologiei, jucătorii pot ajunge să înscrie un număr mai mare de goluri. Echipaţi cu soluţii sofware specializate, antrenorii şi jucătorii au acces la date relevante şi statistici detaliate în timpul meciurilor şi sesiunilor de antrenament, putând să se pregătească mai repede şi mai bine pentru meciurile viitoare.

„Teoria se află într-o zonă gri. Ceea ce contează este ce se întâmplă pe teren”, spune şi legendarul jucător şi antrenor german Adi Preissler. Chiar dacă lucrurile stau aşa, odată cu câştigarea Campionatului Mondial de Fotbal de către echipa Germaniei se poate spune că am asistat la transformarea tehnologiei în al 12-lea jucător. Mario Götze, cel care a marcat unicul gol din finală pentru echipa Germaniei, este un jucător tânăr, care probabil va mai participa şi la următoarele ediţii ale Campionatului Mondial. Aşadar, va fi interesant de văzut modul în care el şi generaţiile viitoare vor juca fotbal, bazându-se pe tehnologie pentru a-şi îmbunătăţi performanţele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
joc,
tehnologie,
selectioner
/actualitate/selectionerul-german-joachim-low-a-inclus-big-data-in-echipa-iar-aceasta-tehnologie-a-transformat-modul-de-joc-al-mannschaft-ului-12933741
12933741
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.