Şefa FMI, Christine Lagarde, a fost pusă sub acuzare pentru neglijenţă în serviciu într-un scandal de corupţie

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 27 august 2014 48 afişări

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a fost pusă sub acuzare pentru neglijenţă în serviciu, într-un scandal de corupţie legat de despăgubirile acordate de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie.

Lagarde a declarat pentru AFP că nu îşi va da demisia de la conducerea FMI, dar că va informa board-ul instituţiei în legătură cu situaţia actuală.

Cazul de corupţie în care Lagarde este inculpată datează de pe vremea în care directorul FMI ocupa funcţia de ministru al Finanţelor şi Economiei. Atunci, statul francez a plătit despăgubiri în valoare de 400 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, în urma unui arbitraj dispus de către Lagarde.

Arbitrajul viza rezolvarea litigiului dintre Tapie, un apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarcozy, şi banca Credit Lyonnais asupra vânzării de către aceasta a unei participaţii deţinute de omul de afaceri la compania de echipament sportiv Adidas.

Lagarde a fost interogată timp de mai multe ore marţi de către magistraţi de la Curtea de Justiţie din Franţa, singura instanţă judiciară ce poate ancheta şi judeca un membru al guvernului pentru faptele comise în timpul exercitării mandatului.

Directorul FMI a susţinut întotdeauna că a acţionat "conform legii" în situaţia respectivă, după ce în 2013 a fost pusă de către instanţa franceză sub statutul de martor asistat, situaţie intermediară între cea de martor şi cea de persoană investigată.

Până în prezent, FMI a susţinut-o pe Lagarde, însă lucrurile s-ar putea schimba, în condiţiile în care aceasta a fost inculpată pentriu neglijenţă, un delict pedepsit de legea franceză cu un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

Lagarde este director general al FMI din 2011, când a preluat conducerea instituţiei de la Dominique Strauss-Kahn.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LAGARDE,
FMI,
CORUPŢIE
/actualitate/sefa-fmi-christine-lagarde-a-fost-pusa-sub-acuzare-pentru-neglijenta-in-serviciu-intr-un-scandal-de-coruptie-13153040
13153040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.